Як кияни відзначали Різдво 25 грудня та чи планують святкувати ще й 7 січня – сюжет (Відео)

Частина вірян за перехід на новий календар і через те, що не хочуть святкувати того самого дня, що й російська церква

Різдвяна літургія у Трапезному храмі Іоана Богослова Михайлівського Золотоверхого. Люди сюди почали приходити ще з 9-ї ранку. Вони молилися і прославляли народження Христа. Кажуть: відзначають свято саме 25 грудня – вперше. Пані Марія святкуватиме ще й 7 січня. А молитви будуть однаковими: за захисників та перемогу.

“І особливо цим воїнам – нехай вони тримаються, нехай бережуться, бо кожна мама чекає в плачі, в скорботі. Вчора діти до мене приходили. Вечеряли. Значить. Ми вже переходимо помалу на європейський світовий календар”, – розповіла вірянка ПЦУ Марія.

А от Данило 7 січня вже не відзначатиме.

“Цього року, як для мене, це такий перехідний етап відбувається. Тобто святкували вчора Святвечір і сьогодні Різдво будемо. Але сьомого вже не плануємо. Тобто, як я знаю, що є відсоток людей, які будуть двічі святкувати. Особисто моя родина – ні”, – каже вірянин ПЦУ Даниїл Лопатін.

Частина вірян за перехід на новий календар і через те, що не хочуть святкувати того самого дня, що й російська церква. Священники кажуть: найголовніше – пам’ятати саму подію.

“Христос прийшов до всіх, і не треба зважати – є така думка, що ми перейдемо на двадцять п’яте, щоб не святкувати з росією. Нам на росію не треба зважати. Ми передова, вільна, гарна розвинута країна європейська і ми маємо іти. Всіх вітаю з Різдвом Христовим, хай Господь дарує спасіння, мир і над ворогами перемогу”, – наголосив клірик храму Святого апостола і євангеліста Івана Богослова ПЦУ Отець Андрій.

Тим часом віряни збираються на різдвяну месу у костелі Святого Олександра. Ватикан уже давно перейшов на більш сучасний – григоріанський календар. І святкувати Різдво 25 грудня для римо-католиків – уже традиція.

“Переважно, все ж таки, саме в нашій церкві. Іншої дати я просто не можу уявити, коли вже відбулася реформа з колишнього юліанського, якщо ви згадуєте історію на григоріанський. То вже дуже багато століть, багато років відзначається це свято. Саме 25 грудня”, – зауважив вірянин.

“Разом зустрічаємо вперше, а взагалі традиційно. У мене просто родичів багато і це Різдво святкують, і сьомого числа святкують. Тому ми стараємося обидві дати відзначати”, – каже вірянин римо-католицької церкви Володимир Мангер.

Під час меси славили народження Ісуса та теж молилися за Україну.

“Побажання, певно в усіх є на серці: мир і перемога. Щоб Господь благословив на цьому, щоб ми нарешті, наші сім’ї могли з’єднатися за тим столом, за святковим столом: в любові, в радості, в мирі. Цього бажаю вісім і звичайно перемоги нашій державі”, – побажав канцлер Київсько-Житомирської Дієцезії римо-католицької церкви Отець Віталій.

Назар Войтенков, Олексій Іванченков, “5 канал”

Нагадаємо, ще у грудні 2020 року предстоятель ПЦУ Епіфаній розповів, що 60% українців виступають проти єдиної дати святкування Різдва 25 грудня. За його словами, остаточне рішення про зміну дати святкування буде прийнято, коли до цього дозріє народ.

Читайте також: “Дух Різдва має об’єднати нас”: як світ готується до зимових свят

Дивіться відео за темою: Український “Щедрик” через 100 років знову прозвучав у Карнегі-холлі в Нью-Йорку

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *