Як Марія зцілює «материнські рани»

Мені не завжди було легко любити Марію як свою духовну Матір. Якщо чесно, один із моїх перших спогадів про Марію, пов’язаний із початковою школою, був сповнений смутку та невпевненості.

Я повернулася додому зі своєї католицької школи з чудовою карткою, на якій було зображене Непорочне Зачаття. Я знала, що Марія — Мати Божа, і знала, що Вона важлива, бо сказала Богові «так», народивши Його Сина, Ісуса Христа.

Але я просто не знала, як Її любити, бо не могла відчути зв’язок із Нею.

Нещодавно я прочитала про поняття «материнська рана». Це термін, який придумали для опису зламаних стосунків із нашими основними опікунами в роки нашого становлення (з народження до п’яти років). Не дивно, що багато жінок мають напружені стосунки зі своїми біологічними матерями та свекрухами. Мені завжди було цікаво, чому це так. Тепер я знаю трохи більше.

Два аспекти жіночності — давати і допомагати — означають материнський захист, турботу та служіння, коли жінка стає матір’ю. Але матері завдають власних ран своїм стосункам із дітьми, здебільшого ненавмисне, але іноді й свідомо. Материнська рана може бути незначною (хоча й болючою) — наприклад, коли дитина загубилася у магазині і відчувала себе покинутою, а може бути й такою жахливою, як фізичне, сексуальне чи вербальне насильство, або ж серйозне нехтування дитиною.

Рани перетворюються на відчуття власної нікчемності, відчуття того, що ми хороші лише тим, що ми робимо (а не тим, ким ми є за своєю суттю), і на переконання у тому, що ми мусимо діяти та нести відповідальність за щастя й благополуччя членів родини (чи тих, кого ми любимо).

Коли я познайомилася з Марією у першому класі, мені не вистачило слів, щоб пояснити, чому Вона здавалася мені такою далекою. Я мала вивчити «Радуйся, Маріє» і щодня молитися, але спочатку це здавалося мені вимушеним та важким. Я розуміла достатньо, щоб усвідомити, що тут щось не так, але я не розуміла, як це виправити. Тож я просто сумлінно декламувала «Радуйся, Маріє» своєму вчителеві та коли інші молилися Розарій. Картка з Непорочним Зачаттям припадала пилом на підлозі шафи у моїй кімнаті.

Я стала мамою майже 12 років тому. Але тільки за останні кілька місяців я зрозуміла зв’язок між материнською раною та моїми особистими стосунками з Марією. Мені спало на думку, що, можливо, багато людей також борються з цією проблемою. Я знаю, що Марія — це болюча тема для багатьох протестантів та новонавернених католиків. Вони можуть заперечувати необхідність молитися Їй, наполягаючи, що ми говоримо лише безпосередньо з Богом.

Плутанина з роллю Марії у нашому житті — Її особистою роллю, Її внеском у наше життя, Її особистою любов’ю до нас — тримає Її на відстані простягненої руки від нас. Якщо правда, що наші стосунки з біологічними батьками створюють проєкцію на наші стосунки із Богом-Отцем, то може бути правдою й те, що будь-які глибокі рани, які ми маємо через стосунки з нашими матерями, перешкоджають нам створити довірливі стосунки з Марією, нашою духовною Матір’ю, і полюбити Її дитячою любов’ю.

Коли я стала мамою, мені було 30 років, і я повернулася до ідеї любити Марію та триматися поруч із Нею. До того часу я поважала Марію і дотримувалася пов’язаних із Нею догм, але на подальшому шляху я застрягла. І я знала про це. Потім, коли я боролася з хронічним недосипанням і післяпологовою депресією, яка стала його наслідком, я у розпачі звернулася до Неї під час одного жахливо самотнього нічного годування моєї доньки Фелісіті.

«Маріє, будь ласка, допоможи мені! — ридала я, годуючи дитину. — Я не знаю, як бути мамою. Будь ласка, стань мамою для мене!» Тоді я не усвідомлювала цього, але це був варіант простої молитви, рекомендованої святою Терезою з Калькутти: «Маріє, будь ласка, будь мені тепер матір’ю!» Одне це благання відкрило мені «шлюзи» серця Марії. Я відчула це у той момент. Протягом однієї хвилини я балансувала на межі відчаю, а вже наступної поринула у святий спокій.

Любов до Марії як до моєї духовної Матері також допомогла мені з часом зцілити стосунки з усіма материнськими особами в моєму житті. Жінки бувають складні у своїх емоційних проявах (або придушенні) любові, тому багато чого між матір’ю і дочкою залишається невизначенИМ. Коли я розмірковувала про Сім скорбот Марії, я почала бачити зраненість моєї власної матері, і замість того, щоби звинувачувати її за те, ким вона не могла бути для мене, я відчула до неї співчуття.

Молитва до Марії змінює серця. Вона змінює життя. Я можу підтвердити силу Її заступництва, і навіть більше — Її вплив та ніжність у тому, як Вона піклується про мене та моїх дітей. Тепер я можу з повною довірою звернутися до Неї, коли хвилююся за своїх дітей, і сказати: «Маріє, я довіряю Тобі своїх дітей. Будь ласка, будь матір’ю для них тоді, коли я не здатна, і коли я не можу бути там, де вони».

Попри те, у що ми можемо вірити, зцілення можливе, коли ми починаємо звертатися до Марії з нашими радощами та проблемами. Зцілення того, що здавалося непоправним, стає реальністю.

Переклад CREDO за: Дженні Юінґ, Catholic Exchange

 

https://credo.pro/2022/08/326396

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *