Як на Десні на Київщині підривали велетенські брили льоду, що дрейфували річкою – сюжет (Відео)

Якщо крига знову завадить руху води, то без повторного втручання фахівців не обійтися

Аномальний зимовий паводок зареєстрували на Київщині. Через раптове короткочасне потепління посеред зими на річці Десна тане крига та почався льодохід. Та згодом ковдра з велетенських льодових брил так і замерзла. У результаті біля кількох сіл у Броварському районі на водоймі утворився затор із криги. Вона заблокувала рух води і її рівень почав стрімко підніматися та підтоплювати прибережні зони.

Перша локація знімальної групи “5 канал” – село Зазим’я Київської області. І тут можна спостерігати просто-таки аномальну картину. Бачимо, що величезні брили льоду розпростерлися на всю ширину русла річки Десна. Місцеві кажуть, що подекуди у підвалах їхніх будинків починає з’являтися вода. Та от з берегів річка тут поки не вийшла. Утім з якою швидкістю прибуває вода можна побачити неозброєним оком.

“Перший раз таке бачу. Останній раз така висока вода була у 2013 році, але це було весною. А взимку ніколи такого не було”, – каже мешканець Зазим’я Павло Ласкавий.

Киянин Юрій розповів: “Років 20-30, а може й раніше, тут повені на Десні завжди великі були. Тут вода заливало. Це все були такі заплави річні.

І нині історія повторюється. Поля у селі поступово перетворюються на озера. Будинки місцевих, а особливо дачні ділянки, які тут розташовані у безпосередній близькості до води підтоплені.

Схожа ситуація й у селі Пухівка на Київщині. Тут велетенські брили льоду дрейфують по воді. Та раніше, приміром, замість озера був пляж, а ще виїзд із дачного кооперативу до основного села. Нині проїхати тут неможливо. Людям доводиться об’їжджати кооператив з іншого боку.

“От від людей старших, які тут живуть, розказують, що роках у 70-х востаннє було таке. Щоб тут у центрі вода стояла”, – пригадує мешканець Пухівки Віталій.

Мешканці Пухівки кажуть, рівень води тут вже піднявся більш як на 2 метри. Нині паводок тільки підходить до села. Осель місцевих він ще не торкнувся. Й аби цього не сталося не лише тут, а ще й у кількох навколишніх селах, надзвичайники напередодні повідомили: у ніч проти 21 січня сапери підриватимуть льодовий затор. І попередили про гучні звуки вибухів.

“Вибухів було дуже багато. Біля 30. Перший був біля 01:00ночі. Десь до 02:30 вибухи були постійно. А потім вони закінчились. Но вода постійно дальше прибуває. І зараз вода теж прибуває. Пару сантиметрів за годину от зараз вона прибуває. І не зупинялася”, – додав Павло Ласкавий.

Тож надзвичайники продовжили боротьбу зі стихією вдень. Речниця обласної Держслужби надзвичайних ситуацій пояснила причину паводка.

“У зв’язку з такими погодними умовами там утворився затор, крига почала скупчуватися, і було зареєстровано підняття води. Залучено більше 30 людей особового складу. Це співробітники Броварського району, підрозділи водолазні, піротехнічні підрозділи, різні служби. Були проведені такі роботи: спершу розвідка, а потім підрив. Ситуація стабілізувалася. За нашими даними, вода потроху почала спадати”, – підсумувала речниця ДСНС у Київській області Вікторія Рубан.

Наостанок додала: впродовж наступних днів вивчатимуть ситуацію саме там, де піднімалася вода. Якщо крига знову завадить руху води, то без повторного втручання фахівців не обійтися.

Юрій Пугач та Олексій Іванченков, “5 канал”

Читайте також: Блискучий і привабливий, але підступний: у Києві водолази показали базові правила поведінки на льоду

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: 1000 вибухонебезпечних предметів знаходимо кожного дня – Олександр Хорунжий про розмінування.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *