Як невідомі намагалися зірвати “Двіж волевиявлення” у Довженко-Центрі – сюжет (Відео)

Мітинги під час воєнного стану під забороною, тож вирішили провести мистецьку акцію спротиву

Захід за збереження кінофонду, який заслуговує екранізації: кілька сотень людей, правоохоронці, танці, кіно та підозріла сумка з дуже дивним вмістом – так пройшла “Вечірка волевиявлення” у Довженко-Центрі. Співробітники установи вирішили у незвичний спосіб висловити протест проти реорганізації центру та призначення нової виконувачки обов’язків директора. Однак захід спершу перервав сигнал повітряної тривоги, а потім біля центру виявили підозрілий предмет.

Близько 14-ї люди починають сходитися до Довженко-Центру. З хвилини на хвилину тут має розпочатися так званий “Двіж волевиявлення”. Мітинги під час воєнного стану під забороною, тож вирішили провести мистецьку акцію спротиву у стінах Довженко-Центру. І формат заходу обрали незвичний, як для протесту.

“У нас буде працювати “вільний мікрофон”, також у нас буде в програмі фільм Ізраїля Гольдштейна 1995-го року “Прощавай, кіно”. Це документальна стрічка про протест кінематографістів у 1994 році. І далі все закінчиться діджей-сетом від “Газолін радіо”, – наголосила начальниця відділу зв’язків з громадськістю Довженко-Центру Марія Глазунова.

Організувати культурний мітинг співробітників Довженко-Центру підштовхнуло рішення Держкіно реорганізувати заклад через буцімто збитковість, а унікальний кіноархів передати іншій установі. У Довженко-Центрі заявили, що це фактично означає їхню ліквідацію і вирішили оскаржити таке рішення у суді. Пізніше від виконання обов’язків гендиректорки усунули Олену Гончарук, а на її місце призначили Юлію Каждан, яку у пресі охрестили кінологинею та гіпнотизеркою через фірми, які на неї зареєстровані. Співробітники з призначенням Держкіно не погодилися і навіть не впускали Каждан у будівлю. Натомість, до Довженко-Центру вже кілька разів з обшуками навідувалися правоохоронці.

“Замість підтримки кіноархіву вони вмикають каральну функцію, вмикають силовиків для того, щоб тиснути психологічно, для того, щоб створити якусь ілюзію, що тут якийсь кримінал твориться страшенний. І зі свого боку покриваючи теж якихось певне олігархів чи забудовників”, – повідомив керівник кіноархіву Довженко-Центру Олександр Телюк.

Співробітники центру кажуть, він розташований на ласому шматку землі навпроти Голосіївського парку. Поряд із шаленими темпами зводять новобудови. І забудовники хочуть розширитися.

“Я прийшов підтримати Довженко-Центр у їхній боротьбі проти рейдерського захоплення. Аби залишилося це культурне місце. Для мене воно уже є культовим. Тому що багато культурних, мистецьких, кіноподій, на яких я тут бував – це щось неймовірне”, – зазначив учасник заходу Філіп.

Учасниця заходу Софія ствердила: “Хочеться, щоб все залишилось і розвивалось, а не знищувалось. От і все. Тут чорно-біле все. Все ясно”.

І щойно захід розпочався, як про себе дали знати сили темряви. У столиці оголосили повітряну тривогу. Люди почали виходити з будівлі. А на подвір’ї центру на них чекав доволі неприємний сюрприз.

“Поліція знайшла підозрілий предмет ось там під машиною, якийсь рюкзак, ведуться слідчі дії. Як виявилося, тут багато людей ще й проти Мінкульту. Я не можу стверджувати, але можливо це було влаштовано спеціально”, – додала Марія Глазунова.

Та розлючених українців рюкзаком не налякати. Вони і не подумали розійтися. Тим часом правоохоронці осторонь за всім спостерігають. Тим часом надійшов сигнал відбою.

Повітряна тривога тривала у столиці 1,5 години. Увесь цей час правоохоронці чекали на приїзд вибухотехніків. Станом на момент відбою повітряної тривоги, сумка досі залишається не знешкодженою, ну а люди повернулися на продовження заходу до Довженко-Центру. І поки поліціянти намотують кола довкола підозрілого предмета. У будівлі за кілька метрів кілька сотень людей спокійно дивляться фільм. Такий от парадокс воєнного часу. На подію, до речі, досить багато людей прийшли зі своїми чотирилапими. Так вирішили підколоти нову очільницю Центру Юлію Каждан, яка є не лише гіпнотизеркою, а й власницею кінологічного центру. Сама ж Каждан на захід не прийшла. Натомість, до мікрофона стала її попередниця, яку усунули з посади.

“Дивлячись на вас ми розуміємо, що слабкими ми уже не будемо і приниженими ми теж уже ніколи не будемо. Бо це історія гідності і історія про наше право бути собою. І схоже, що ми його довели спільно”, – зауважила в.о. директора Національного Центру імені Довженка (2021-2022) Олена Гончарук.

Виступ колишньої очільниці центру завершується оплесками. І продовжується вимушеною дискотекою. Вимушеною, бо з будівлі нікого не випускають. Після більш як двох годин про повідомлення, вибухотехніки таки знешкоджують підозрілий об’єкт. Вона виявилась хоч і брудною, та все ж, на щастя, не бомбою.

Юрій Пугач, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: У Довженко-Центр з обшуками прийшли співробітники поліції, прокуратури й СБУ – що шукають

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *