Як пояснити іншим, що у тебе депресія

Часто буває, що близькі не підтримують, а шкодять під час депресії. Людям, які справді хочуть підтримати, варто пояснювати, як це робити.

Бо багато людей зовсім не хочуть образити того, хто хворіє на депресію, коли кажуть: «та ти просто не виспався», «піди в гори чи на город і все минеться» і т. ін.

Як пояснити іншим, що у тебе депресія, розповідає психотерапевт Андрій Лазецький.

Спочатку потрібно оцінити, чи справді люди, яким ми хочемо пояснити, хочуть, щоб їм пояснили. Частіше, на жаль, буває так, що вони не хочуть, щоб їм щось пояснювали, вони мають свої усталені переконання, які не готові змінювати. Тому краще вирішити для себе: пояснювати, взагалі не спілкуватися на цю тему чи перервати контакт із цією людиною (якщо є така можливість). У період депресії краще оточити себе людьми, які тебе підтримують. І одна з психологічних причин, чому виникає депресія, — це те, що в оточенні немає або мало людей, які тебе підтримують, або ми самі себе не підтримуємо, а критикуємо. Тому в таких ситуаціях краще захистити себе — тобто не давати себе ображати (бо люди в депресії мають схильність не захищати себе, приймають образу, що шкодить їхньому внутрішньому стану).

Умовно людей можна розділити на три категорії. Перша категорія — це ті, хто справді хоче зрозуміти. Їм можна пояснити: це вже давно не вигадка, можна почитати в Гуглі, наприклад, статистику МОЗ, визначення депресії тощо. Друга категорія — це люди, з якими не варто вступати в дискусії: або не розмовляти на цю тему, або розірвати відносини хоча б на період депресії. Третя категорія людей — це ті, хто нас підтримує, і з ними варто бути, варто спілкуватися і збільшувати цей час спілкування, бо вони допомагають вийти з депресії. Їм можна пояснювати, як допомогти. Бо є ще соціальні причини депресії: це вплив оточення, в якому ми перебуваємо. Якщо воно токсичне, тобто люди недоброзичливі, ображають, маніпулюють, викликають несправедливе почуття провини, то ми гірше почуваємося, бо немає почуття захищеності.

Чому депресія — це захворювання? Виділяють дві групи причин: зовнішні і внутрішні. Внутрішні чинники виникають при ендогенній депресії, причини якої до кінця невідомі: це, можливо, генетика, можливо, біохімія; є люди, які народжуються зі схильністю до депресії. При ендогенній депресії обов’язкове медикаментозне лікування. Зовнішні чинники — це стресові ситуації, з якими людина не в змозі справитися; це особистісні особливості або характерологічні властивості: коли людина в якихось ситуаціях більше схильна тривожитися, а не вирішувати їх, уникати конфліктів тощо. Це психологічна сфера, де допомагає психотерапія. Тому депресія — це захворювання, яке лікується біологічними і небіологічними способами, бо спирається на різні сфери життя.

 

Повністю розмову Альони Нестеренко з психотерапевтом Андрієм Лазецьким дивіться тут.

 

Читайте також:
Що таке депресія і чому це не міф
Як відрізнити депресію від професійного вигорання?

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *