Як працюють “Пункти незламності” в Україні – сюжет (Відео)

Деякі пункти можуть похизуватися інтернетом від “Старлінка”

Підзаряджали ґаджети, грілися та святкували Дні народження. Вже місяць як в Україні працюють “Пункти незламності”. Їх відкрили в державних закладах та встановили мобільні пункти. Обіцяли їх обладнати генераторами, обігрівом, зонами для відпочинку та навіть “Старлінками”. Частина з таких пунктів справді стала теплим домом на час блекаутів, а от деякі відкритими ніхто в очі не бачив. Як працювали пункти для незламних, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Ця бабуся залишилася без житла у свій сімдесятий день народження, перехожі побачили її в розпачі на вулиці. Доки поліція шукала прихисток, черкащанку на ніч прихистили у “Пункті незламності”. Розчулені рятувальники вирішили її привітати.

“Щоб хоч би якось її розрадити, підняти настрій, привітати її з 70-річчям. Вирішили подарувати їй солодощі і теплі речі”, – розповіла речниця ГУ ДСНС України в Черкаській області Оксана Крутоус.

“Пункти незламності” почали з’являтися в українських містах місяць тому. Їх організували, щоб у час блекауту можна було підзарядити ґаджети, зігрітися та попити чаю, деякі пропонують ще й інтернет. В Україні відкрили більше ніж 5 тисяч таких пунктів. Держслужба з надзвичайних ситуацій розгорнула мобільні, а міська влада – у комунальних закладах. Зігрітися до себе у відділок запросила і поліція. Проте найбільше інтернет-мемів зібрав пункт обігріву у столичному слідчому ізоляторі. Українцям полюбилися пункти відразу і вже за кілька днів вони почувалися тут як удома – фарбували волосся, проводили лекції та дивилися футбол. Такий вулик у Черкаському пункті рятувальників під час кожного блекауту – зайняті всі лавки та лежаки. І головне – розетки.

“Люди тут заряджають телефони, поставила і свій на зарядку. Багато читають, вже зорганізували і буккросинг”, – каже відвідувачка пункту Оксана Швед.

Деякі пункти можуть похизуватися інтернетом від “Старлінка”, тож тамтешні відвідувачі приносять із собою гаджети не лише заряджати, а й розважатися. В деяких пунктах є дитячі зони.

“Є куточок для ігор. Хоча зазвичай ті, що старші, користуються інтернетом”, – зауважив черговий рятувальник у пункті незламності Андрій Дулгеров.

Зігрітися та підзарядитися у “Пунктах незламності” можна щодня, до комендантської години, а в разі масованих обстрілів вони працюють цілодобово. Влада обіцяла, що так буде в усіх пунктах незламності, але не вийшло. На ділі – частина з них взагалі не відчинилися. Соцмережі зарясніли фото з оголошеннями на стінах пунктів “світла немає”. У той же час біля працюючих пунктів у блекаут вишикувалися шалені черги. Українці із притаманним почуттям гумору миттєво відреагували на зачинені двері – мемами у соцмережах. Жартували і над комфортом у відкритих пунктах. У самих пунктах ніхто з відвідувачів не нарікає, всі смиренно чекають своєї черги на зарядку та чай. Бо розуміють, ці проблеми – тимчасові, а українці – незламні.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, “5 канал”

Читайте також: “Пункти незламності” розділили на три категорії.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: що в “Пунктах незламності” та як українці їх використовують.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *