Як у Дніпрі піклуються про людей з інвалідністю з прифронтових територій – сюжет (Відео)

Тимчасовий прихисток для осіб з інвалідністю відкрили у Дніпрі в березні

Понад тисячу внутрішніх переселенців прийняв Центр “Океан добра”. До війни він займався соціальною адаптацією дніпрян із інвалідністю. Проте з початком повномасштабного вторгнення стали надавати допомогу переселенцям із прифронтових районів. Більшість мешканців центру – прикуті до інвалідних візків.

Пані Ірина не стримує сліз. Кілька днів тому волонтери доправили її з Нікополя до Дніпровського центру адаптації осіб з інвалідністю. Через ворожий обстріл вона втратила житло і найдорожче – сина.

“Кожну ніч стріляли. Сильно стріляли. Син мене виносив на руках у більш безпечне місце, а останнього разу не встиг винести мене. Страшно було, дуже страшно”, – пригадує переселенка з Нікополя Ірина.

До ліжка Ірина прикута вже декілька років. Коли загинув син – впала у відчай й не розуміла, як жити далі. Допомогли волонтери – доправили її до дніпровського центру “Океан добра”. Так само сюди потрапила і Лариса з Новолуганського.

“Останні 2 місяці так сильно били. Ми з мамою були. Мамі 82 роки. Я інвалід, мама погано ходить. Були на 1 поверсі і поруч будинок був у нас. Влучили у дах раз, влучили у дах два. Квартира одна склалася, ми не хотіли виїжджати, але виїхали”, – зауважила переселенка з Новолуганського Лариса.

82-річна Галина Грекова з Авдіївки. Згадуючи пережите, жінка не може стримати емоцій. Покидала рідне місто, забравши з собою лише домашнього улюбленця Малюка. Усі речі залишилися під завалами її будинку, який знищила російська артилерія.

“Волонтери приїхали забирати мене, а у мене навіть і хліба, води не було. Тепер не знаю, куди я піду. Хто мене де чекає, теж не знаю”, – каже переселенка Галина Грекова.

У Дніпровському центрі переселенці отримують тимчасовий прихисток. Волонтери роблять усе, щоб адаптувати переміщених осіб з інвалідністю до нових умов життя і доправити далі на захід країни або за кордон.

“Враховуючи, що місто прифронтовим рахується, тому гарантувати, що сюди ніхто не прийде не можна. Тому тут людям дають можливість передишки, в нормальних умовах побути. І потім далі перерозподіляють в глубину України. Поїсти, покупатися, в нормальних умовах поспати у тиші та спокою”, – повідомив член громадської організації “Океан добра” Сергій Подзюба.

Тимчасовий прихисток для осіб з інвалідністю відкрили у Дніпрі в березні. Майже 2 місяці він працював виключно за рахунок сил та коштів волонтерів. З травня громадську організацію почали забезпечувати міжнародні благодійні фонди. Приміщення виділили вже під час активної фази війни.

“Коли готували приміщення для прийому людей, ми оголосили. Прийшло дуже багато волонтерів і переселенців. Це було дуже дивуюче. Люди по пізньої ночі носики, мили, прибирали, готували. Жінки, чоловіки приходили просто натовпом і допомагали нам. Бувло, що закінчувалися продукти, ми оголошували і люди приносили стільки, що взагалі було”, – запевнила голова громадської організації Центр соціальної адаптації осіб з інвалідністю “Океан добра” Ольга Волкова.

Майже за півроку роботи Центру адаптації людей з інвалідністю тут дістали допомогу майже півтори тисячі переселенців. Роботу тут організовують теж особи з інвалідністю і радять, попри війну, втрати і хвороби, передусім не здаватися.

“Після такого стресу, коли вони лежали під обстрілами і розуміли, що може прилетіти і тобі ніхто не допоможе, тому що винести майже неможливо. Чи виносять, а там підвал, де лежить не один місяць, то люди розуміють, що життя продовжується”, – підсумувала Ольга Волкова.

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

Читайте також: “Непереможні читання” або книга за донат: як волонтери з Черкас готують подарунок військовим

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *