“Я втрачав би $7 млрд на місяць”: Зеленський знову пояснив, чому українців не попередили про вторгнення

Президент вважає, що Україну могли б “захопити за три дні” через хаос серед людей – якби їм розповіли правду

Якби влада попередила українців про російське вторгнення у жовтні, то Україна протрималася б три дні.

Про це заявив президент Володимир Зеленський журналістам The Washington Post.

За його словами, мовчання вищого керівництва держави допомогло уникнути масової еміграції та катастрофічних економічних втрат, а також дозволило втримати країну від російських загарбників.

“Ви не можете просто сказати мені: “Слухай, ти повинен почати готувати людей зараз і сказати їм, що потрібно відкласти гроші, їм потрібно запастися їжею. Якби ми це повідомили, – а цього хотіли деякі люди, яких я не буду називати, – тоді я втрачав би $7 млрд на місяць, починаючи з жовтня минулого року. І в той момент, коли росіяни напали, вони б нас захопили за три дні. Я не кажу, чия це була ідея, але загалом наше внутрішнє відчуття було правильним: якщо ми посіємо хаос серед людей перед вторгненням, росіяни нас зжеруть. Тому що під час хаосу люди тікають із країни”, – вважає Зеленський.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

На його думку, на момент вторгнення Україна була максимально можливо сильною. Він переконаний, що попередження про війну в жовтні спровокувало б економічну, а потім і політичну кризу. Почався би хаос, і тоді план рашистів швидко захопити країну міг би стати реальністю.

Глава держави додав, що дані, які партнери надавали про можливий напад рф, були дуже загальними, а коли українська сторона запитувала про точні напрямки нападу або більш конкретних висновків, – то отримувала інформацію, яку вже мала в розпорядженні.

Зеленський також зазначив, що протягом усієї зими 2021-2022 років українці активно виводили гроші з економіки, але центральна влада, з його слів, не обмежувала цю можливість, поважаючи економічну свободу людей, і аби не провокувати паніку.

Нагадаємо, напередодні Зеленський змінив склад Ставки верховного головнокомандувача – кого і ким замінив.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *