“Я не хочу воювати за путіна”: яка ситуація на російських кордонах – сюжет (Відео)

Від мобілізації до Грузії втекли вже 115 тисяч росіян

Мобілізаційний пункт для росіян відкриють біля російсько-грузинського кордону. Туди вже прямує військова техніка. Адже росіяни масово тікають із росії і не хочуть воювати в Україні. Черги на кордонах – кілометрові. Тож російській владі доводиться вигадувати, кого ж послати “гарматним м’ясом” на війну.

Тікати з росії стає дедалі важче. Колона БТРів із владикавказу прямує до російсько-грузинського кордону. Там уже готують мобілізаційний пункт для росіян. Хоча влада переконує: це не для облаштування блокпоста, а на той випадок, якщо резервісти вирішать прорвати кордон. Тим часом самих росіян на кордоні з Грузією стає чимраз більше. Вони утворили 16-кілометрову чергу. Хтось проходить кордон на автівці, а хтось намагається пішки.

“Ніхто не хоче їхати гинути. Краще люди обирають собі такий протест – покинути країну. Люди переходять пішки з однією сумкою, можна сказати, залишивши там своє життя, своє майно все для того, щоб жити мирно”, – каже чоловік на кордоні.

За неофіційними даними, від мобілізації до Грузії втекли вже 115 тисяч росіян. Але насправді, охочих ще більше. Та пропускають не всіх. На пунктах пропуску допитуються, чи готові росіяни воювати “за родіну” та чи може хтось отримати замість них повістку і передати. А ще на кордоні росії та Грузії змушують пройти поліграф. Питають про ставлення до війни в Україні та чий Крим. Якщо не проходять поліграф – відправляють додому, а там цим патріотам одразу вручають повістки. Черги і на кордонах із Фінляндією. Щоправда, не такі масштабні, як до Грузії. Тікають до Європи – поки це можливо. Адже Гельсінкі найближчим часом планує обмежити в’їзд росіян до країни.

“Ми їдемо на роботу. І, в принципі, вже взяли воєнні квитки, звичайно, хотілося б перекантуватися, поки в росії не наведеться порядок. Воювати ніхто не хоче, хотілося б тут перекантуватися у добрій милій Фінляндії. Напевно, хочуть змусити воювати за путіна, а воювати за путіна я не хочу, не хочу помирати молодим”, – сказав чоловік на кордоні.

А от Казахстан обіцяє видавати росії громадян, які ухиляються від мобілізації. Щоправда, для цього росіянин має бути в базі розшуку. Тим часом авіакомпанія Turkish Airlines скасувала рейси до мінська, сочі, ростова і єкатеринбурга до кінця року. Там заявили, що пасажири, які купили квитки на ці рейси, зможуть або вибрати інший маршрут, або повернути свої гроші. Причину ж не повідомляють. На самій же росії триває мобілізація. Перших Ваньок мають відправити воювати на територію України, а саме до Херсону, уже за кілька днів. І без будь-якої обіцяної підготовки.

“Нам офіційно сказали, що підготовки перед відправкою в зону бойових дій не буде. Ні стрільб, ні теорії, нічого”, – розповів чоловік на кордоні.

Та ще й оголосили список речей, як мають самостійно придбати мобілізовані росіяни. У переліку засоби особистої гігієни, термобілизна, ліхтарик, наплічник, чоботи, кнопковий телефон, бронежилет та навіть аптечка. міноборони цього всього не видаватиме. російські ЗМІ уже порахували: зібрати одного солдата коштуватиме приблизно 100 тисяч рублів. У військторгах уже черги. Тому продавці вже підвищили ціни на товари першої потреби. Тож тепер купити все потрібне ще дорожче. Але росіянам краще так, аніж вийти на протести проти чинної влади та війни, яку розпочала сама рф.

“Одноосібно вони цього зробити не можуть. Ми бачимо одинаків, які намагаються підпалювати військкомати, або от є хлопець, який вбив військкома. Це такий індивідуальний терор, але якщо ми говоримо про колективну дію, то зараз така дія неможлива. Колективна дія стане можлива, коли їх зженуть у загони і вже тоді за певних обставин. І вона буде набагато серйозніша, ніж дія одинаків”, – наголосив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Масові протести поки що тривають лише в Дагестані. Там відмовляються бути “гарматним м’ясом” на війні в Україні. Тож російська влада не нехтує тим, щоби забирати на війну українців. В окупованому Маріуполі жителям уже надходять повідомлення з вимогою з’явитися до військкомату. Пояснюють: буцімто, Маріуполь увійде до складу рф за результатами псевдореферендуму. Хоча призов на окупованих територіях – це грубе порушення міжнародних норм, якими федерація традиційно нехтує. росіяни виписали і 60 тисяч повісток для призову кримчан. Українців уже забирають з окупованого Криму. Але значна частина повісток призначена саме для представників кримських татар.

“Якщо ми візьмемо Білогірський район із 48 повісток, 45 – це кримським татарам. В місця компактного проживання кримських татар приїжджають на машинах представники росгвардії на автобусах, і навіть такі є випадки, коли вони приїжджають і надають повістки вночі. В 11-12 ночі. Приїжджають на автобусі в 12 ночі, і зразу забирають. Етнічний геноцид! Тому що вони забирають чоловіків для знищення. Вони забирають чоловіків для того, щоб знищити генофонд кримськотатарського народу”, – підсумував член кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Тим часо, росіянки вже вигадали цілу бізнес-ідею. Вони просять одружитися, аби після смерті так званого чоловіка в Україні змогли отримати 7 мільйонів рублів від держави. Адже коли постає вибір – гробові гроші на “Ладу” або нічого за смерть на війні в Україні, росіяни обирають перше. Та насправді, ще треба довести, що чоловік помер, а не зник безвісти. Тому гроші російська влада не дуже поспішає видавати.

Мирослава Танська-Вікулова, “5 канал”

Читайте також: Патріарх рпц кирил підтримав мобілізацію в росії – росЗМІ

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *