Євангелист Святого Духа

Літургійні читання східного обряду та роздуми із журналу «Скинія» на 31 жовтня

Сьогодні ми згадуємо на Літургії євангелиста Луку. Мабуть, він для нас є особливо дорогим, адже це євангелист Богородиці. Лише він переказав нам Благовіщення, відвідини св. Єлизавети, сцени Різдва, обрізання Ісуса в храмі… Його можна також назвати євангелистом Ісусового Серця, тому що Лука найкраще передав нам Його милосердя. Це євангелист притч про Блудного Сина (справжній скарб, який ми знайдемо лише в його Євангелії) та про загублену й віднайдену монету. Це євангелист милосердної любові: лише він приводить притчу про Доброго Самарянина. Він також говорить про любов Ісуса до бідних з більшою ніжністю, ніж інші. Згадує про Господа, зворушеного горем вдови з Наїн, який приймає з усією делікатністю грішницю в домі фарисея Симеона й обіцяє їй Боже пробачення, з великою добротою приймає Закхея, щоби перемінити його жадібне серце митаря в щедре серце каянника. 

Отже, святий Лука є євангелистом довіри, миру, радості. Одним словом, ми можемо сказати, що він є євангелистом Святого Духа. У Діяннях Апостолів саме він знаходить таку дорогу християнській спільноті формулу: творити одне серце й одну душу (Діян 4,32). Це така християнська спільнота, яка має ґрунтуватися на Ісусовій любові та любові до бідності. Лише не зв’язані земними добрами завдяки Господній любові можуть утворити одне серце й одну душу

Крім того, лише Лука згадує про місійне післанництво сімдесяти двох учнів (екзегети вважають, що це символічна цифра, яка представляє сімдесят два народи цілого світу) і деякі подробиці цієї місії. Отже, у творах святого Луки міститься багато скарбів. А ми можемо із вдячністю ними скористатися, не забуваючи про те, на чому євангелист найбільше наголошував — віддати себе цілковито Господу, бути Його учнем, готовим щодня нести хрест разом із Ним. Так наша любов підтвердить свою справжність і принесе дійсні плоди Духа: мир, радість, приязнь.


Журнал «Скинія» — греко-католицький двомісячник, присвячений щоденній духовності.

Підтримайте автора роздумів — «Скинію»!
▪Новий номер картки ПриватБанк: 5169 3305 2243 6531 (Чобіт Ольга Іванівна)
▪Для власників картки Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7CJJ5U5JwP
Обов’язково просимо написати електронного листа на адресу [email protected]

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *