“Європейська Солідарність” “дотисла” ухвалення значно жорсткішої заяви щодо Ірану, ніж пропонувала монобільшість – депутати опублікували документ

Ірина Геращенко наголосила: Іран є співучасником терористичних актів, спрямованих на тотальне знищення українців

Верховна Рада України на засіданні 19 жовтня ухвалила жорстку заяву щодо Ірану у редакції, яку запропонували народні депутати з фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко, Артур Герасимов та Олексій Гончаренко. Про це повідомляє співголова фракції “ЄС” у Facebook.

Ірина Геращенко наголосила: Іран є співучасником терористичних актів, спрямованих на тотальне знищення українців.

“Іранські дрони використовуються окупантами для вбивств цивільного населення, руйнування економічного потенціалу та енергетичної безпеки України. Іран, разом з рф, несе відповідальність за наслідки збройної агресії. Постачання дронів-камікадзе несумісні з резолюцією Радбезу ООН”, – написала вона. 

“Ми закликали світ вжити заходів для виявлення шляхів отримання доступу Іраном до західних чи будь-яких інших технологій, які використовуються для виготовлення зброї і перерізати ці ланцюжки. Тегеран має визнати свою відповідальності за збиття пасажирського літака “Міжнародних авіаліній України” (МАУ) рейсу PS752 в січні 2020 року і сприяти проведенню об’єктивного розслідування. Час ввести санкції проти всіх, причетних до продажу дронів росії”, – розповіли у “Європейській Солідарності”.

Перший проєкт заяви, яку запропонували у монобільшості напередодні, містив значно м’якші формулювання щодо Ірану. А стосунки між Україною та Іраном, попри теракт проти пасажирського літака авіакомпанії МАУ 2020 року, називались “доволі конструктивними”. Також проєкт не містив жодної згадки про авіакатастрофу та відповідальність Ірану за цей теракт.

У документі, зокрема, планували відзначити, що постачання Іраном озброєння до російської федерації підриває двосторонні відносини між Україною та Ісламською Республікою Іран, які “до останнього часу мали доволі конструктивний характер”.

Також у першочерговому варіанті заяви керівництво монобільшості пропонувало спочатку закликати світове співтовариство невідкладно вжити всіх можливих заходів з метою припинення постачань Ісламською Республікою Іран озброєнь до росії. І тільки у разі відмови Ірану від припинення таких постачань – запровадити санкції проти Ірану, її вищого політичного керівництва та компаній.

В остаточному варіанті проголосованої заяви Верховна Рада закликала уряд вже зараз застосувати санкції проти Ірану та посадових осіб, причетних до виробництва і продажу росії дронів-камікадзе.

Парламент також закликав український уряд розірвати дипломатичні відносини з Іраном; негайно розпочати переговори з Ізраїлем, США та Єврокомісією щодо протидії виробництва Іраном зброї масового знищення та блокування поставок товарів подвійного призначення.

В ухваленій заяві Верховної Ради також зазначається, що Іран має нести відповідальність за руйнування і загибель українських громадян, а також відшкодувати завдані збитки.

Читайте також: ВР виділила додатково 387 млрд грн на сектор безпеки і оборони – Ірина Геращенко.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *