ЄС надасть Україні “якнайшвидше” 5 млрд євро допомоги – представник Єврокомісії

Це кредит на пільговій основі

У Єврокомісії обіцяють надати Україні 5 млрд євро допомоги якнайшвидше – про це заявив виконавчий заступник глави ЄК Валдіс Домбровскіс, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Учора я підписав меморандум про взаєморозуміння з Україною про чергову макрофінансову допомогу розміром 5 млрд євро. Першу частину – 2 млрд євро – ми виплатимо до середини жовтня”, – сказав Домбровскіс 4 жовтня на пресконференції в Люксембурзі за підсумками засідання Ради ЄС з питань економіки та фінансів.

“Ми хочемо діяти якнайшвидше з виплатою залишку двома платежами в листопаді та грудні з дотриманням усіх відповідних умов”, – додав він.

Нагадаємо, Рада ЄС 20 вересня схвалила рішення надати Україні допомогу 5 млрд євро “у формі довгострокових кредитів на пільговій основі”.

У документі зазначалося, що цей кредит “є другим етапом реалізації запланованої повної виключної макрофінансової допомоги ЄС Україні на суму до EUR9 млрд, оголошеної Європейською Комісією у повідомленні від 18 травня 2022 року та схваленої Європейською радою 23-24 червня 2022 року”.

Раніше в ЄС повідомляли, що 1 млрд євро із загальної суми 9 млрд євро вже освоєно.

Читайте також: США передадуть Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть ракетні установки HIMARS

На початку вересня президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 11,7 млрд доларів на надзвичайні потреби України. Нова допомога включатиме кошти на обладнання, розвідку та пряму бюджетну підтримку України.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *