«Інвестиційна політика» Ватикану буде узгоджена з католицьким вченням. Що заборонено?

У Ватикані здійснено черговий крок у реформах фінансово-економічної сфери. 

У вівторок, 19 липня, прес-служба Святого Престолу поширила повідомлення про те, що від 1 вересня розпочнеться впровадження зведеної політики фінансових інвестицій Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану, яка керуватиметься спеціальним документом «Інвестиційна політика», повідомляє Vatican News.

Прагнучи спростити і реформувати свою інвестиційну практику, Ватикан оголосив, що забороняє інвестувати у фірми, діяльність яких суперечить вченню Католицької Церкви, включно з порнографією та проституцією, азартними іграми, збройною промисловістю, абортами та контрацепцією. Усі організації, що належать до Святого Престолу або Держави-Міста Ватикан, тепер зобов’язані робити вибір на користь інвестицій з низьким рівнем ризику, керуючись етичними, соціальними та екологічними критеріями, пише Crux

Згідно з документом, який набуде чинності 1 вересня поточного року, тепер різні інвестиції Ватикану будуть консолідовані в Адміністрації спадщини Апостольського Престолу. Цей документ, обговорений Радою з економічних питань із спеціалістами фінансового сектору, о. Хуан Антоніо Ґерреро Альвес SJ, Префект Секретаріату з економічних питань, розіслав очільникам дикастерій Римської Курії та керівникам підпорядкованих Святому Престолу інституцій.

У документі зазначається, що гроші повинні служити «внеску в більш справедливий і сталий світ» та «захищати дійсну вартість майна Святого Престолу, приносячи прибуток, достатній для того, щоб у сталий спосіб спричинятися до фінансування його діяльності».

Інвестиції також повинні узгоджуватися з вченням Католицької Церкви, тобто виключати інвестиції, які «суперечать [його] фундаментальним принципам, таким як святість життя, гідність людини чи загальне благо».

З вересня всі інвестиції будуть здійснюватися з рахунку в так званому Ватиканському банку (формально — Інституту релігійних справ) під контролем Адміністрації спадщини Апостольського Престолу.

«Інвестування в те, а не інше місце, в цей, а не інший виробничий сектор, завжди є рішенням морального і культурного порядку», зазначається у документі.

Як повідомляється, у минулому Ватикан через інвестиційний фонд, який частково фінансувався Державним секретаріатом, вливав мільйони у компанії, що виробляли продукцію, яка суперечить вченню Католицької Церкви — зокрема у фармацевтичну компанію, що виробляє «ранкову» пігулку для екстреної контрацепції, порноіндустрію, та навіть у виробництво фільму про співака Елтона Джона «Рокетмен».

Хоча для адаптації до необхідних критеріїв передбачено однорічний мораторій, до кінця жовтня всі організації повинні повідомити Адміністрацію спадщини Апостольського Престолу про свої інвестиції та про те, хто ними керує, а також про контракти, банківську інформацію та інші пов’язані з цим документи.

Разом із цим Ватикан створив Комітет з інвестицій — орган, передбачений новою апостольською конституцією Praedicate Evangelium, яка набула чинності у червні. Цей комітет, очолюваний американським кардиналом Кевіном Фарреллом, відповідатиме за проведення необхідних консультацій для розробки «інвестиційної стратегії» і водночас за оцінку того, «чи ухвалені рішення є відповідними, приділяючи особливу увагу узгодженості інвестицій із принципами соціальної доктрини Церкви, на додаток до параметрів прибутку та ризику відповідно до інвестиційної політики». Цей крок може потенційно запобігти великим фінансовим скандалам з боку Ватикану, таким як суперечлива угода щодо нерухомості у Лондоні. 

У період з 2014 по 2018 роки Державний секретаріат Ватикану інвестував понад 200 мільйонів доларів у придбання нерухомості в Лондоні. Крім того, виплати брокерам і стягнення боргів за майно збільшили загальну суму інвестицій майже до 400 мільйонів доларів. У липні Ватикан оголосив, що продав майно, яке залишається в центрі судового процесу над 10 особами, включно з кардиналом Анджело Беччу, звинуваченим у фінансових зловживаннях. Через цю невдалу інвестицію Церква втратила приблизно 242 мільйони доларів.

 

https://credo.pro/2022/07/325497

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *