Іран постачатиме росії балістичні ракети – в уряді Ізраїлю закликали до військової допомоги Україні

Крім того, москва могла домовитися з Тегераном про отримання більш потужних дронів-камікадзе Arash-2

Іран таємно погодився передати росії не лише ударні безпілотники, а й балістичні ракети класу “земля – земля”.

Про це передає видання The Washington Post із посиланням на американських чиновників.

Тегеран нібито 18 вересня направив офіційних осіб до рф, щоб ті остаточно узгодили умови додаткових постачань зброї. До першої партії ввійдуть два типи іранських балістичних ракети малої дальності – Fateh-110 та Zolfaghar. Вони здатні вражати цілі на відстані 300 та 700 км, заявили співрозмовники видання.

Раніше Іран передавав такі ракети бойовикам-хуситам у Ємені. Якщо угода реалізується, то це буде перше постачання цих ракет до росії від початку повномасштабної війни проти України.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Крім того, москва, ймовірно, уклала контракт з Тегераном на постачання безпілотників Arash-2 (Kian 2). Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW). Втім єдиним свідченням такої угоди поки що є російські та українські Telegram-канали, які посилаються на неназвані іранські джерела.

Arash-2 мають більшу бойову частину та дальність у порівнянні із вже добре відомим Shahed-136. Проте у ISW дуже сумніваються, що ефективність їхнього застосування в Україні буде якось суттєво відрізнятися.

Тим часом в Ізраїлі на офіційному рівні же прокоментували поки що лише можливе озброєння росії Іраном. Міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай наполягає, що більше жодних сумнівів – країна має постачати зброю до України.

“Сьогодні вранці з’явилося повідомлення про те, що Іран передає росії балістичні ракети. Більше немає жодних сумнівів, яку позицію має займати Ізраїль в цьому кривавому конфлікті. Настав час і для України отримати військову допомогу, як її забезпечують США та країни НАТО”, – написав він у Twitter.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що за даними української розвідки – росія замовила в Ірану 2400 дронів Shahed. А міністр оборони Олексій Резніков розповів, що наразі армія рф має близько 300 таких БПЛА.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *