Їх вогонь дозволяє піхоті тримати лінію оборони: про запальну роботу танкістів на фронті (Відео)

Українські танкісти часто працюють по ворогу без обіду та сну

Важливою вогневою міццю українського війська завжди вважали танки та артилерію. Нині ці бойові машини відіграють вкрай важливу роль в обороні від російського наступу. Військові застосовують їх для нанесення вогневого ураження армії окупантів і це дозволяє підтримати піхоту та завадити намірам російських сил атакувати українські позиції. Часто екіпажі працюють без обіду та сну. Їхню роботу на східному фронті бачила журналістка “5 каналу” Євгенія Китаїва.

Сталеві дощі снарядів. Так армійці говорять про щільну роботу артилерії і танків. За нинішньої інтенсивності боїв ця техніка працює мало не цілодобово.

Екіпаж танкістів здійснює постріл за пострілом. Весь механізм відточений до автоматизму. Командир танку отримує координати, за якими має відпрацювати. Далі бойова машина відправляє ворогу п’ятнадцятикілограмовий снаряд.

Українські танкісти, нині, мають роботу від самого ранку і до вечора. Дуже багато цілей, адже, російські окупанти намагаються наступати на Бахмутському напрямку. Бачимо, що танкісти знову завдають удару по ворожиХ позиціяХ.

Українські танкісти сьогодні – це насамперед про відданість, а вже потім про військову спеціальність. Складні бойові умови і важка фізична праця. У танк вміщається 22 снаряди. Тільки-но хлопці їх відстріляють, повертаються на точку, де на них чекає боєкомплект. Цього разу заряджаються трофейними снарядами.

“Зараз завантажуємося і знову повертаємось на позицію. Безпілотник літає, виявляє і нас потім коригує”, – каже військовослужбовець ЗСУ Андрій.

Тут увесь час чекають на новини про дім, про мир, про війну. Їхня бойова позиція не має офіційної назви, але достатньо знати, що вона на одному з найгарячіших напрямків. Хлопці все роблять спокійно і без паніки, але з тривожним очікуванням. Хоч як було б важко, танкісти продовжують свою справу. Бо вогонь таких бойових машин дозволяє піхоті тримати лінію оборони. 125-міліметровий снаряд стає важливим аргументом для окупантів.

На підтримку піхоті і танкістам у бій вступають і системи залпового вогню “Град”. Нині, їхньої роботи хлопці в окопах чекають не менше. Артилерійські бої на цьому напрямку майже не вщухають.

“Такі машини застосовуються часто. Все залежить від обстановки на передньому краї. Чи більше потрібно допомоги піхоті, чи менше. Все залежить від цього і день на день не приходиться. Але дня без роботи, такого не було”, – каже військовослужбовець ЗСУ “Вірус”.

Це вже зовсім інша система вогню. Її снаряди дістають не лише передні позиції російських окупантів.

“І тили уражаються, і артилерійські підрозділи уражаються, і мінометні батареї, і піхота. Цілі мають дуже різний характер”, – розповідає український військовий “Вірус”.

Ворожі пташки-розвідники постійно у небі, тому обслуга і артилеристів, і танкістів пильнує ще й це. Бо найголовніша задача – не лише уразити ціль, а й вижити при цьому самим. Тому, кажуть, потрібно максимально бути зухвалими і непередбачуваними для ворога.

“Тільки дурні боятися не будуть. Всі ми боїмося, але у кожного свій страх. У нас така робота просто і все. Страх треба ховати і треба виконувати свої обов’язки. Захищати неньку Україну да і все”, – розповідає військовослужбовець ЗСУ “Шева”.

“Кожен вносить свій маленький вклад у цю перемогу. Розрахунок стріляє, люди, які ще є у підпорядкуванні, допомагають, заряджають машини, споряджають. Тобто, кожен вносить свій маленький вклад до перемоги”, – наголошує військовослужбовець ЗСУ “Вірус”.

Євгенія Китаїва, Ганка Кудрявцева, Сергій Малін, з Донецької області “5 канал”

Читайте також: Сучасна підготовка до війни: як українські військові вчаться керувати NLAW, Javelin, ПЗРК “Ігла”

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *