Папа: «Великою є сила жінки»

Прагнення домінувати, яке є підґрунтям усіх війн, буде переможене не черговим витком насильства, але іншим підходом до розуміння міжнародних стосунків — підходом, який ґрунтується на логіці піклування.

Про це говорив Папа Франциск, зустрічаючись із представницями італійських жіночих організацій католицького спрямування — пише Vatican News.

Війна в Україні — це плід«давньої логіки влади, яка досі домінує над так званою геополітикою», і яку Папа Франциск пропонує замінити «моделлю піклування». У цьому важливу роль можуть відіграти жінки. Думками про це Святіший Отець ділився, приймаючи у четвер, 24 березня 2022 р., у Ватикані делегацію Італійського жіночого центру, асоціації, яка виникла наприкінці Другої світової війни, згуртувавши жінок із організацій християнського спрямування з метою зробити свій внесок у відбудову країни шляхом демократичної участі та зусиль на користь сприяння людині та солідарності.

«Хочу, насамперед, подякувати вам за те, що ви є, за те, що в Італії існує та розвивається ваша жіноча асоціація, яка черпає натхнення з Євангелія та хоче вести діалог з усіма для спільного добра суспільства», — сказав Папа, згадуючи, серед іншого, про внесок асоціації у формулювання деяких положень італійської Конституції на тему солідарності, субсидіарності та світськості держави.

«Стало очевидним, що добра політика не може народитися із культури влади, що сприймається як домінування та свавілля, а лише з культури піклування, піклування про людську особу та її гідність і піклування про наш спільний дім. Підтвердженням цього, на жаль, негативним, стала ганебна війна, свідками якої ми є», — зазначив Святіший Отець.

Папа звірився, наскільки нестерпним для його покоління є те, що відбувається в Україні, бачити приклад «давньої логіки сили, яка домінує в так званій геополітиці». «Історія останніх сімдесяти років це показує: регіональних війн ніколи не бракувало, й тому я повторював, що ми перебуваємо в ситуації третьої світової війни, яка ведеться фрагментами, повсюди потроху, дійшовши до цієї, що має більші масштаби та загрожує всьому світові, — сказав він. — Але базова проблема залишається тією ж: і надалі світом управляють як “театром воєнних дій”, де могутні вивчають ходи, щоби розширити перевагу на шкоду іншим».

Святіший Отець назвав божевіллям зростання видатків на переозброєння в світлі того, що відбувається. За його словами, справжню відповідь потрібно шукати не в зброї, не в санкціях, не в політично-військових союзах, але в іншому підході, в іншому способі управління світом. Війна — це плід логіки домінування, якій потрібно протиставити логіку піклування, потрібний інший підхід до міжнародних стосунків.

І саме в тому, щоби допомогти людству змінити курс, важливу роль, за словами Святішого Отця, можуть відіграти жінки. Вони зможуть змінити систему, якщо зуміють «навернути владу логіки панування в логіку служіння та піклування». Цього нас навчав Ісус, цього вчимося від безлічі святих, які причинилися до «зростання людства свідченням життя, відданого служінню Богові та ближньому». Вчимося цього, «насамперед, у школі безлічі жінок, які дбали про життя та оберігали його, жінок, які піклувалися слабкими, які лікували рани, рани людські й рани суспільні, жінок, які присвяти свої уми та серця вихованню нових поколінь. Великою є сила жінки, великою», — наголосив Папа.

 

https://credo.pro/2022/03/315603

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *