Папа про війну в Україні — хроніка заяв та ініціатив

Папа Франциск від самого початку не раз виступав за категоричну і повну відмову від війни та всіх її жахливих наслідків. Це — чітке засудження без вибачень і пом’якшувальних обставин.

Війну в Україні Папа називає «жахливою і безглуздою бійнею». Святіший Отець не лише висловлюється, а й здійснює дипломатичні кроки і конкретно допомагає українцям, які страждають від війни, та біженцям у різних країнах, насамперед у Польщі, Румунії, Словаччині та Угорщині.

Ми публікуємо заяви Папи про війну в Україні та його ініціативи.

 

23 лютого

Наприкінці загальної аудієнції в контексті погіршення ситуації в Україні, через що посилилась загроза для миру в Україні та світі, Папа Франциск закликав провести День посту в намірі миру.

 

Ніч із 23 на 24 лютого 2022 р.

Напад путінської Росії на Україну. Російське телебачення транслює попередньо записану промову президента Путіна.

 

25 лютого

Папа Франциск здійснює безпрецедентний короткий візит до російського посольства у Ватикані (Рим, Via della Conciliazione 10). Це підтвердила пресслужба Ватикану, зазначаючи, що Святіший Отець висловив своє занепокоєння з приводу війни. Візит тривав близько пів години. Папу прийняв російський посол Александр Авдєєв. Деякі експерти стверджують, що Франциск намагався розпочати посередництво в конфлікті між Росією та кількома іншими країнами щодо вторгнення в Україну.

«Кожна війна залишає світ гіршим, ніж він був доти. Війна є поразкою політики і людства, ганебною капітуляцією перед силами зла», — таку цитату зі своєї енцикліки «Fratelli tutti» Папа опублікував увечері того ж дня у своєму акаунті в Твіттері.

 

26 лютого

Увечері Папа зателефонував спочатку до Верховного архієпископа Києво-Галицького, Глави УГКЦ Святослава Шевчука, щоб висловити йому свою підтримку, кажучи: «Я зроблю все можливе», а потім до Президента України Володимира Зеленського.

 

27 лютого

Після молитви «Ангел Господній» Папа сказав:

«Дорогі брати й сестри, в ці дні нас потрясла трагічна річ: війна. Ми не раз молилися за те, щоб не було обрано цей шлях. І не перестаємо молитися. Більше того, ще наполегливіше благаємо Бога. Тому знову звертаюся до всіх із закликом провести 2 березня, в Попільну середу, День молитви й посту за мир в Україні. День, щоб бути поруч зі стражданнями українського народу, щоб усім почуватися братами й сестрами та випрошувати в Бога кінець війни.

Хто веде війну, той забуває про людяність. Він не думає про людей, не має перед очима конкретного життя людей, але ставить понад усе приватні інтереси та владу. Він ввіряється диявольській і збоченій логіці зброї, що є найвіддаленішою від Божої волі. Він віддаляється від простих людей, які хочуть миру. А в кожному конфлікті звичайні люди є справжньою жертвою, що платить особисту ціну за безумства війни. Моя думка лине до людей похилого віку, до тих, які в ці години шукають притулку, до матерів, які втікають зі своїми дітьми… Це брати і сестри, для яких є нагальним відкрити гуманітарні коридори та яких потрібно прийняти.

Із серцем, яке розривається від того, що діється в Україні, — і не забуваймо про війни в інших частинах світу, як у Ємені, Сирії, Ефіопії, — повторюю: нехай замовкне зброя! Бог перебуває на боці миротворців, а не тих, хто застосовує насильство. Бо той, хто любить мир, як читаємо в Конституції Італії, “відкидає війну як засіб зазіхання на свободу інших народів і як засіб вирішення міжнародних суперечок”».

 

2 березня

Папський розподілювач милостині кардинал Конрад Краєвський від імені Папи Франциска передав допомогу для України: терміново необхідні шприци, засоби дезінфекції, перев’язувальні матеріали та інші засоби для обробки ран. Незабаром також будуть доправлені ліки для України. Установа Апостольської благодійності за посередництвом нунціїв передає кошти для допомоги українським біженцям, які втікають від війни. Така допомога, зокрема, була надіслана через Румунію.

Також на загальній аудієнції Папа нагадав про День посту за мир в Україні. Святіший Отець говорив про тих, хто страждає внаслідок війни, та подякував тим, хто надає гуманітарну допомогу. «Носімо в серці цей народ!» Присутність поруч із Папою близького співробітника, вихідця з України, стала для Франциска нагодою висловити близькість українському народові, змушеному ховатися від бомбардувань.

 

6 березня

Після молитви «Ангел Господній» Папа Франциск закликав припинити бойові дії в Україні та гарантувати гуманітарні коридори. Він сказав:

«Дорогі брати й сестри. В Україні течуть ріки крові та сліз. Там ідеться не просто про військову операцію, але про війну, яка сіє смерть, знищення та злидні. Жертв стає дедалі більше, як і людей, що втікають, особливо матерів із дітьми. В цій багатостраждальній країні трагічним чином із години на годину зростає потреба в гуманітарній підтримці.

Звертаюся з палким закликом, щоб було насправді забезпечено гуманітарні коридори та щоб був гарантованим і полегшеним доступ допомоги на території в облозі, щоби принести життєво необхідну допомогу нашим братам і сестрам, пригніченим бомбами та страхом.

Дякую всім, хто приймає біженців. Насамперед благаю, щоби припинився збройний наступ і взяли гору переговори, щоб переважив здоровий глузд. І щоби знову дотримувалося міжнародне право! Хочу подякувати також журналістам і журналісткам, які для того, щоб гарантувати інформацію, ризикують власним життям: дякую, браття й сестри, за це ваше служіння! Служіння, яке дає нам змогу наблизитися до трагедії цього народу і дає нам змогу оцінити жорстокість війни. Дякую, браття й сестри! Помолімося разом за Україну: маємо перед очима її прапори. Разом, як брати і сестри, молімося до Богородиці, Цариці України. Радуйся, Маріє, благодаті повна, Господь з Тобою. Благословенна ти між жінками, і благословенний плід лона твого, Ісус. Свята Маріє, Мати Божа, молись за нас, грішних, нині та в годину смерті нашої. Амінь.

Святий Престол готовий зробити все, послужити цьому мирові. В ці дні в Україну вирушили два кардинали, щоби служити народові та допомагати. Кардинал Краєвський, папський благодійник, — щоб доставити допомогу потребуючим, і кардинал Черни, в.о. префекта Дикастерію служіння цілісному людському розвиткові. Присутність двох кардиналів там на місці — це присутність не тільки Папи, але й усього християнського люду, який прагне бути близьким і сказати: “Війна — це божевілля! Зупиніться, будь ласка! Подивіться на цю жорстокість!”»

Святіший Отець оголосив про спеціальну місію двох кардиналів — кардинала Краєвського і кардинала Черни.

 

6-11 березня

Кардинали Майкл Черни та Конрад Краєвський відвідали біженців з України й передали допомогу від Папи. Папський роздавач милостині, кардинал Краєвський, перебував у Польщі та Україні, а тимчасовий голова Дикастерію сприяння інтегральному розвитку людини, кардинал Черни, — в Угорщині та Україні. Кардинал Краєвський запевнив у матеріальній підтримці Святим Престолом гуманітарних акцій, які проводить у ці важкі часи Католицька Церква обох обрядів: латинського і грецького. Під час візиту в Україну папський роздавач милостині передав також фінансову допомогу на оплату гуманітарних перевезень зі Львова на схід України.

 

13 березня

Після молитви «Ангел Господній» Папа сказав:

«Браття і сестри, ми щойно помолилися до Діви Марії. Цього тижня місто, яке зветься Її ім’ям — Маріуполь, — стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну. Перед варварством убивства дітей, невинного та беззбройного цивільного населення, не існує стратегічних причин, якими це можна обґрунтувати: єдине, що потрібно, — це припинити неприйнятну збройну агресію, перше ніж вона перетворить міста в цвинтарі.

Із болем у серці долучаю свій голос до голосу простих людей, що благають про кінець війни. Нехай же в ім’я Боже буде почутий крик стражденних та припиняться бомбардування й атаки! Нехай по-справжньому та рішуче зосередяться зусилля на переговорах, а гуманітарні коридори будуть дієвими та безпечними. У Боже ім’я, прошу вас: припиніть цю різню!

Хочу ще раз закликати приймати численних біженців, у яких перебуває Христос, і подякувати за велику мережу солідарності, що сформувалася. Прошу всі дієцезіяльні та чернечі спільноти помножувати молитву за мир. Бог є тільки Богом миру, Він не є Богом війни, і той, хто підтримує насильство, профанує Його ім’я.

А тепер помолімося в тиші за тих, що страждають, і за те, щоб Бог навернув серця до непохитного прагнення миру».

 

15 березня

Папа обговорив із прем’єр-міністром Словаччини наслідки війни в Україні, особливо зупинившись на гуманітарному аспекті та прийманні біженців.

Також у цей день директор пресслужби Святого Престолу Маттео Бруні повідомив, що 25 березня 2022 р. у відповідь на прохання римо-католицьких єпископів України під час покутного богослужіння о 17:00 (за київським часом о 18:00) у базиліці св. Петра Папа Франциск присвятить Україну і Росію Непорочному Серцю Марії. Того ж дня такий самий акт здійснить у Фатімі Його Преосвященство кардинал Краєвський, Папський розподілювач милостині, як посланець Святішого Отця.

 

16 березня

Під час ранкової зустрічі в базиліці св. Петра з учителями, батьками та учнями Інституту «La Zolla» в Мілані Папа Франциск згадав про нинішню ситуацію багатьох дітей в Україні, які страждають через війну.

«Вони такі ж як ви. У вас попереду майбутнє, соціальна безпека, можливість зростати в мирному суспільстві. Натомість вони, навіть найменші, змушені втікати від бомб. Багато з них страждають. Ухолоді, який там… Нехай же кожен із нас подумає про цих дітей, про цих підлітків, які сьогодні страждають 3000 кілометрів звідси. І помолімося. Я прокажу молитву, а ви серцем та думками моліться зі мною. Господи Ісусе, молю Тебе за дітей і підлітків, що живуть під бомбардуваннями, які бачать цю жахливу війну, які не мають що їсти, змушені втікати, залишаючи свій дім та все, що мають… Господи Ісусе, споглянь на цих на цих дітей і підлітків, захисти їх, вони є жертвами гордості нас, дорослих», — молився Папа.

Наприкінці загальної аудієнції в середу, 16 березня 2022 р., Святіший Отець помолився з прочанами молитвою архієпископа Неаполя, що натхнена війною в Україні — «Прости нас, Господи, за війну»,  — просячи про мир і прощення у Бога.

Також у цей день між Папою Франциском та патріархом Кірілом відбулася розмова у форматі відеоконференції. Розмова була присвячена війні в Україні та ролі християн і їхніх пастирів у тому, щоб зробити все для того, аби запанував мир. «Ті, хто платить за війну, — це люди, це російські солдати і люди, що потрапляють під бомбардування і гинуть, — сказав Папа. — Як пастирі, ми зобов’язані залишатися поруч і допомагати всім людям, що страждають від війни». «Війни завжди несправедливі. Бо той, хто платить, — це народ Божий. Наші серця не можуть не плакати над дітьми, убитими жінками, всіма жертвами війни. Війна ніколи не може бути виходом. Дух, що об’єднує нас, просить нас, як пастирів, допомогти людям, які страждають від війни», — підсумував Папа.

Того ж 16 березня Святіший Отець Франциск і Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорили ситуацію в Україні, наголосивши на необхідності припинити бойові дії та шукати мирного врегулювання.

 

16-18 березня

У Словаччині та Україні перебував в.о. префекта Дикастерію служіння цілісному людському розвитку, кардинал Майкл Черни SJ, який, як спеціальний папський посланець, вдруге відвідав Закарпаття. В Ужгороді він запевнив у солідарності Святішого Отця і Святого Престолу з українським народом. «Я прийшов, щоб бути з вами, обійняти вас, молитися разом від імені Святішого Отця та всієї Церкви», — сказав ієрарх.

 

17 березня

У листі, терміново розісланому 17 березня до всіх єпископів США, Апостольський нунцій у Сполучених Штатах архієпископ Крістоф П’єр повідомив, що Папа Франциск має намір запросити католицьких єпископів і священників усього світу приєднатися до Акту присвячення України та Росії Непорочному Серцю Марії. Найближчими днями лист-запрошення Папа розіслав усім єпископам разом із текстом молитви присвячення різними мовами.

 

18 березня

Про свою стурбованість війною в Україні, а також про виклики, які стоять перед соціальним вченням Церкви і його практичним застосуванням, Святіший Отець написав у посланні до учасників ІІІ Європейських католицьких соціальних днів, що відбувалися 17-20 березня 2022 р. в Братиславі. У посланні до архієпископа Ґінтараса Ґрушаса, голови Ради єпископських конференцій Європи (ССЕЕ), Папа, зокрема, написав:

«Трагедія війни, що триває в серці Європи, приголомшує нас; ми ніколи не думали, що знову побачимо картини, які нагадують великі війни минулого століття. Крик про допомогу наших українських братів і сестер, що роздирає душу, спонукав нас як спільноту вірних не тільки серйозно замислитися, а й плакати разом із ними, і зробити щось для них, розділити страждання народу, самобутність, історія та традиції якого були поранені. Кров і сльози дітей, страждання жінок і чоловіків, які захищають свою землю або втікають від бомб, стрясають наше сумління. Людству знову загрожує збочене зловживання владою та особисті інтереси, що прирікають беззахисних людей переживати різні форми жорстокого насильства».

«Папа шукає способу закінчити війну в Україні», — сказав Державний секретар Ватикану кардинал Паролін в інтерв’ю для іспанського католицького тижневика «Vida Nueva». Він додав, що Святий Престол завжди готовий «сприяти відновленню миру і примиренню» між Україною та Росією.

Однак посередництво між Москвою та Києвом виглядає складним, оскільки обидві сторони мали б виявити «виразне бажання до вирішення розбіжностей, що є між ними, не шляхом конфлікту, а шляхом щирого діалогу». Кардинал визнав, що схвалює постачання зброї в Україну з огляду на «право на захист свого життя, свого народу і своєї Батьківщини». Але пріоритетом завжди має бути пошук виходу шляхом діалогу, який «заглушає зброю та запобігає ядерній ескалації».

Відповідаючи на запитання про відчуття небезпеки, яке Росія порушила у зв’язку з розширенням присутності НАТО та ЄС у Східній Європі, держсекретар Святого Престолу сказав про право кожної держави «повністю автономно» ухвалювати зовнішньополітичні рішення. На його думку, «головна проблема полягає не так у розширенні НАТО чи ЄС», як у суперечностях, наявних між державами.

Ієрарх розповів, що Святий Престол «намагався втрутитися в різний спосіб і на різних рівнях, перш ніж ситуація перетворилася на нинішній трагічний сценарій [тобто ще до початку російської агресії — ред.]. Папа невтомно закликав до миру і конкретними діями висловлював свою близькість з українським народом, як особисто, так і через апостольського нунція в Києві та місцевих єпископів. «Зусилля Папи, як на дипломатичному рівні, так і на духовному, очевидні», — сказав кардинал Паролін.

 

19 березня

Папа присвятив зустріч з одним із найвідоміших дитячих хорових колективів «Piccolo Coro dell’Antoniano» українським дітям, які страждають від війни. «Це важкий період. Ви знаєте, що вони вже прибули до Риму. В лікарні “Bambino Gesù” є кілька дітей, які були поранені під час війни. Молімося за них», — попросив Святіший Отець.

Увечері того ж дня Папа відвідав у ватиканській педіатричній лікарні «Bambino Gesù» 19 госпіталізованих там українських дітей. Загалом, від початку війни їх прибуло близько 50. Серед них є діти з важкими пораненнями.

Москва і Ватикан продовжують спілкуватися щодо врегулювання в Україні, а Росія цінує посередницькі зусилля Папи — сказав агенції «РІА Новості» директор першого Європейського департаменту МЗС Росії Алєксєй Парамонов.

«Це свідчить про те, що Папа Франциск, на відміну від багатьох лідерів західних держав, не робив одразу спішних висновків, — сказав дипломат, — і виказав щиру зацікавленість у зрозумінні, наскільки це можливо, ситуації в Україні та формуванні власної думки».

«На цьому етапі ми й надалі підтримуємо контакти з Ватиканом. Ми цінуємо неодноразові пропозиції наших ватиканських партнерів щодо посередництва у будь-якій формі в діалозі між Росією та українською владою», — підкреслив Парамонов.

 

20 березня

Після молитви «Ангел Господній» Папа сказав:

«На жаль, не припиняється жорстока агресія проти України, безглузде знищення, в якому щодня повторюються вбивства і звірства. Цьому немає жодного виправдання! Я закликаю всіх учасників міжнародної спільноти по-справжньому долучитися до припинення цієї жахливої війни.

Цього тижня ракети і бомби знову падали на мирних мешканців: літніх людей, дітей, вагітних матерів. Я поїхав побачити поранених дітей тут, у Римі. У одного з них немає руки, у другого поранена голова… Невинні діти. Я думаю про мільйони українських біженців, що змушені втікати, залишаючи все, і відчуваю велике страждання тих, які навіть не мають можливості втекти. Як багато стареньких, хворих і бідних, розділених зі своїми родинами, як багато дітей і слабких людей залишилися помирати під бомбами, не маючи можливості отримати допомогу і знайти безпеку навіть в укриттях. Все це нелюдське! Це святотатство, оскільки суперечить святості людського життя, а особливо беззахисному людському життю, яке потрібно шанувати і берегти, а не знищувати, і яке має першість перед будь-якою стратегією! Не забуваймо, що це жахливо, нелюдськи і це святотатство! Помолімося в тиші за тих, хто страждає…

Мене тішить те, що люди, що залишилися під бомбами, не позбавлені близькості душпастирів, які в ці трагічні дні живуть Євангелієм милосердя і братерства. Минулими днями я розмовляв із деякими з них по телефону. Вони поруч із Божим людом. Дякую вам, дорогі брати і сестри, за це свідчення і конкретну підтримку, які ви сміливо надаєте багатьом зневіреним людям! Я думаю також про новопризначеного Апостольського Нунція, архієпископа Вісвальдаса Кульбокаса, який від початку війни залишається в Києві разом зі своїми співробітниками і своєю присутністю показує, що він є поруч зі змученим українським народом. Будьмо близько до цього народу, обіймімо його любов’ю, конкретними вчинками і молитвою.

І дуже вас прошу, не звикайте до війни і насильства! Не припиняйте їх [біженців] великодушно приймати, як ви це робите зараз: не лише тепер, у кризовій ситуації, а й у наступні тижні й місяці. Бо на початку ми всі стараємося якнайкраще прийняти людей, але потім звичка трохи охолоджує наші серця і ми забуваємо. Подумаймо про тих жінок і дітей, яких, позбавлених праці, окремо від своїх чоловіків, із часом шукатимуть “грифи” суспільства. Захистіть їх, прошу вас!

Запрошую всі спільноти і всіх вірних у п’ятницю, 25 березня, в урочистість Благовіщення, долучитися до мене в урочистому Акті присвячення людства, а особливо Росії та України, Непорочному Серцю Марії, щоб Вона, Цариця Миру, випросила мир для світу».

 

22 березня

Папа зателефонував до президента України Володимира Зеленського незадовго до його аудіо-відеовиступу перед Палатою депутатів Італії. «Це новий видимий жест підтримки України Папою Франциском: усього кілька хвилин тому Святіший Отець потелефонував до Президента України Володимира Зеленського і мав дуже багатонадійну розмову. Папа запевнив: він молиться і робить усе можливе для закінчення війни; з українськогобоку було запевнено, що Його Святість є найбільш очікуваним гостем в Україні», — написав посол України при Святому Престолі Андрій Юраш.

Про цю розмову також повідомив у своєму Твіттері президент Зеленський: «Розповів Його Святості про складну гуманітарну ситуацію та про блокування російськими військами рятівних коридорів. Вітали б посередницьку роль Святого Престолу у припиненні людських страждань. Подякував за молитви за Україну та мир».

 

23 березня

Наприкінці загальної аудієнції Папа сказав:

«Хочу присвятити хвилинку тому, щоби згадати жертв війни… До нас доходять новини про переміщених людей, про тих, які втікають, про загиблих, про багатьох полеглих солдатів з обох сторін, є новинами смерті.

Просімо у Господа життя, щоб визволив нас від цієї смерті війни: бо з війною все втрачається, все. У війні немає перемоги: все є поразкою. Щоби Господь послав свого Духа, аби Він допоміг нам зрозуміти, що війна — це поразка людства; що ми всі відчуваємо потяг когось перемагати, ведучи війну, і що цей потяг знищує нас. Нехай Він визволить нас від цього потягу до самознищення», — сказав Святіший Отець. Також Папа заохотив молитися за те, щоби правителі зрозуміли: вирішенням проблем не є закупівля та виготовлення зброї, а спільні зусилля на користь миру, — як каже Біблія, «перекувати зброю в засоби миру».

 

24 березня

Зустрічаючись із представницями італійських жіночих організацій католицького спрямування Папа Франциск говорив про те, що прагнення домінувати, яке є підґрунтям усіх війн, буде переможене не черговим витком насильства, але іншим підходом до розуміння міжнародних стосунків — підходом, який ґрунтується на логіці піклування. Війна в Україні — це плід «давньої логіки влади, яка досі домінує над так званою геополітикою», і яку Папа Франциск пропонує замінити «моделлю піклування». У цьому важливу роль можуть відіграти жінки, вважає Святіший Отець.

Папа звірився, до якої міри нестерпним для його покоління є те, що відбувається в Україні: бачити приклад «давньої логіки сили, яка домінує в так званій геополітиці».

 

25 березня

В урочистість Благовіщення Папа Франциск присвятив Україну, Росію та все людство Непорочному Серцю Марії.

«Якщо ми хочемо, щоби світ змінився, то має змінитися насамперед наше серце. Щоб зробити це, дозвольмо Богородиці сьогодні взяти нас за руку. Погляньмо на Її Непорочне Серце, в якому спочив Бог; на єдине Серце без тіні серед людського створіння», — наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час покаянного богослужіння, наприкінці якого відбулося присвячення України, Росії та всього людства Непорочному Серцю Марії.

Наприкінці богослужіння Святіший Отець, із яким єдналися всі католицькі єпископи світу, зачитав молитву присвячення України, Росії та всього людства Непорочному Серцю Марії.

«Урочисто присвячуємо Твоєму Непорочному Серцю себе, Церкву та все людство, а особливо Україну та Росію», — сказав Папа.

«Йдеться не про магічну формулу, а про духовний акт. Це жест повної довіри дітей, які у горі жорстокої та безглуздої війни, що загрожую всьому світу, біжать до Матері», — пояснює Папа.

«О Маріє, Мати Божа і Мати наша! Ми в цю скорботну годину прибігаємо до Тебе. Ти — Матір, любиш і знаєш нас: від Тебе ніщо не приховане з того, що лежить у наших серцях. Мати милосердя, ми багато разів відчували Твою турботливу ніжність, Твою присутність, яка повертає мир — тому що Ти завжди ведеш нас до Ісуса, Князя миру», — звучали слова молитви.

Папа промовив цей Акт присвячення перед статуєю Божої Матері, яка зазвичай перебуває в санктуарії Фатімської Божої Матері в Сан Вітторіно поблизу Рима, після чого поклав перед статуєю букет квітів. Били дзвони базиліки св. Петра.

Перед цим відбулося великопісне покаянне богослужіння. У проповіді щодо актуальної ситуації Папа Франциск нагадав: «У ці дні до наших домівок не перестають надходити новини та картини смерті, в той час як бомби руйнують будинки багатьох наших беззахисних братів і сестер-українців. Жорстока війна, що охопила багатьох та всім завдає страждань, викликає в кожного страх і приголомшення. Ми відчуваємо в душі почуття безсилля та невідповідності. Ми потребуємо почути, щоб нам сказали: «не бійся». Але людських запевнень недостатньо, потрібна Божа присутність, упевненість у Божому прощенні, єдиному, що касує зло, знешкоджує злобу, повертає серцю мир. Повернімося до Бога, повернімося до Його прощення», — закликав Франциск.

 

27 березня

Під час молитви «Ангел Господній» Папа Франциск закликав викреслити війну з історії, доки вона не викреслила з неї людину:

«Дорогі браття і сестри, вже минуло більше місяця після вторгнення в Україну, від початку цієї жорстокої та безумної війни, що, як і кожна війна, представляє собою поразку для всіх, для нас усіх. Потрібно відкинути війну, яка є місцем смерті, де батьки і матері хоронять своїх дітей, де люди вбивають братів, навіть не бачивши їх, де могутні приймають рішення, а вмирають убогі», — сказав Папа.

«Війна нищить не лише теперішнє, але й майбутнє суспільства. Я прочитав, що від початку агресії проти України кожна друга дитина в країні стала біженцем. Це означає руйнувати майбутнє, завдавати болючих травм найменшим і невинним серед нас. У цьому — звірство війни, яка є варварською і святотатською дією! Війна не може бути чимось неминучим: ми не повинні звикати до війни! Ми повинні перетворити сьогоднішнє обурення на завтрашнє зобов’язання. Бо, якщо з цієї історії, ми вийдемо такими самими, якими були перед тим, то всі ми, певним чином, будемо винними. Перед лицем небезпеки самознищення людство повинно усвідомити, що настав час скасувати війну, стерти її з людської історії, перш ніж вона викреслить з історії людину. Я молюся за кожного політичного лідера, щоб він замислився над цим, взяв на себе зобов’язання щодо цього! І щоб, дивлячись на багатостраждальну Україну, збагнув, наскільки кожен день війни погіршує ситуацію для всіх. Тому знову звертаються із закликом: досить, потрібно зупинитися, нехай замовкне зброя, нехай ведуться серйозні переговори задля миру! Молімося надалі, не втомлюючись, до Цариці миру, якій ми присвятили людство, а зокрема Росію та Україну, за великої та активної участі вірних, за що дякую вам усім», — сказав Папа, а тоді запросив до спільної молитви, розпочавши молитву «Радуйся, Маріє».

 

28 березня

Папа Франциск і голова єпископату Польщі під час зустрічі обговорили питання, пов’язані з війною в Україні. Святіший Отець подякував за допомогу Церкви в Польщі українцям та запевнив у своїй духовній підтримці. Він попросив духовенство й семінаристів залишатися близькими до віри Божого народу.

 

29 березня

Папський розподілювач милостині, який 25 березня у Фатімі, в єдності з Папою Франциском та єпископами світу, присвятив Україну та Росію непорочному Серцю Пресвятої Діви Марії, 29 березня передав владі Львова автомобіль швидкої допомоги. Цей дарунок від Папи Франциска, транспортний засіб, обладнаний необхідним медичним спорядженням, має служити населенню Львова, яке суттєво збільшилося через прибуття біженців.

 

30 березня

Вітаючи українських дітей, присутніх на загальній аудієнції, Папа Франциск закликав не переставати молитися за припинення жахіття війни в Україні.

«Особливо щирі вітання скеровую до українських дітей, — сказав Святіший Отець. — Вітаючи цих дітей, знову задумаймося про потворність війни та знову підносімо молитви за те, щоб зупинилася дика жорстокість, якою є війна», — додав він.

Після молитви «Отче наш» і благословення українські діти, а також ті, хто їм допомагає, мали змогу особисто привітатися з Папою Франциском. Діти вручили йому свої малюнки.

https://credo.pro/2022/03/316157

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *