Хресна Дорога — духовна вправа для тіла, розуму і душі

Протягом століть католики постійно зверталися до богослужіння Хресної Дороги як до способу пережити страждання Ісуса на хресті під час Великого Посту.

Однак сучасні віряни не завжди розуміють переваги цієї традиційної духовної практики. Доктор Едвард Шрі, теолог і католицький письменник, вказує на те, що Хресна Дорога — це корисна духовна вправа для тіла, розуму і душі водночас.

 

Тіло

Одна з унікальних рис Хресної Дороги — це її фізичний аспект, особливо помітний у тому випадку, коли богослужіння відбувається поза храмом, вимагаючи переходу від стояння до стояння.

Ми рухаємося, зупиняємося, робимо Хресне знамення, стаємо на коліна, встаємо, слухаємо та відповідаємо. Усі ці рухи, зупинки, преклоніння колін та вставання, так само, як і знак Хреста, яким ми себе осіняємо, нагадують нам про те, як Ісус йшов на Голгофу.

Фізичний аспект — важлива частина цієї духовної практики, бо вона нагадує нам про весь той біль, що його зазнав Ісус.

 

Розум

Хресна Дорога також активно залучає нас до розумової діяльності.

Наш розум розмірковує про те, що Ісус відкриває для Себе на кожному стоянні. Ми бачимо зображення, пов’язані з кожним стоянням, у молитовниках або на стінах церкви. Ми чуємо, як священник або інша людина, що очолює Хресну Дорогу, зачитує вголос роздуми. Все це допомагає наповнити наш розум правдою про те, що Ісус зробив для нас цього дня.

 

Душа

Останній, але не менш важливий аспект Хресної Дороги, — духовний, адже ця практика покликана проникнути у глибини нашої душі.

Ми знаємо, що молилися добре під час Хресної Дороги у тому випадку, коли це богослужіння сприяє глибшій особистій зустрічі з Христом: коли ми сильніше прагнемо любити і жертвувати, коли відчуваємо спонуку сказати Ісусу, що ми шкодуємо про свій гріх і каємося за нього, і коли ми глибше усвідомлюємо Його дивовижну любов до нас.

Мета Хресної Дороги — наблизити нас до Ісуса і поєднати з Ним, і це відображає духовний аспект цього богослужіння.

Переклад CREDO за: Філіп Кослоскі, Aleteia

 

https://credo.pro/2022/04/316279

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *