Папа заохочує відпочивати так, щоб це запам’яталося

Папа Франциск звернувся з коротким відеопосланням до учасників першого глобального саміту молодіжного туризму.

Він заохотив добре використовувати період канікул та відпусток, не забуваючи про ініціативи солідарності, допомоги сім’ям та молитву, повідомляє Vatican News.

 

Послання Папи заохочує дорослішати

Від 27 червня до 3 липня 2022 р. в італійському місті Сорренто відбувається перша Глобальна зустріч молодіжного туризму. Коротке відеопослання до її учасників записав Папа Франциск, зазначивши, що для багатьох із них туризм збігається з періодом шкільних канікул, а досвід, пережитий у цей час, залишатиметься в їхній пам’яті.

«Я знаю, що, крім розваг і відпочинку, дехто з вас використовує цей час, щоб як волонтери підтримати якісь ініціативи солідарності; інші беруться за дрібні роботи, щоби підтримати свою сім’ю чи оплатити навчання; ще інші виділяють дні на мовчання та молитву, щоб побути з Богом і отримати світло для своєї дороги. В будь-якому разі, — сказав Святіший Отець, — заохочую вас добре та відповідально використовувати наявний час: саме так ви готуєтеся брати на себе складніші завдання».

Підсумовуючи, Папа закликав підлітків і молодь «бути посланцями надії та відродження для майбутнього».

Понад 130 молодих людей віком від 12 до 18 років, які походять із 60 країн світу, зібрались у відомому місті на узбережжі Кампаньї. Таку зустріч, першу у своєму роді, скликала Всесвітня організація туризму за співпраці з Міністерством туризму та Національною агенцією туризму Італії (ENIT). Підлітки та молодь спілкуються з представниками й лідерами галузі, між якими політики і представники світу спорту, розваг та інновацій.

 

 

Перша глобальна туристична зустріч

«Це допоможе створити довговічну спадщину, даючи молодим людям навички та знання, необхідні для трансформації туризму не лише у своїх громадах, а й повсюди», — сказав генеральний секретар Всесвітньої туристичної організації ООН (UNWTO) Зураб Пололікашвілі. Саміт отримав медаль Президента Італійської Республіки.

На цей тиждень, 26 червня — 3 липня, заплановано шість майстер-класів, дві вечірні конференції, а також інтерактивні сесії, на яких учасники зможуть безпосередньо взаємодіяти з ООН, міністрами туризму та іншими високопосадовцями: Демократичної Республіки Конго, Хорватії, Німеччини, Грузії, Албанії, Азербайджану, Казахстану, Мальдів, Іспанії, Чорногорії, Сан-Томе і Принсіпі, Ємена та інших країн-членів UNWTO. На саміті будуть розглянуті деякі з основних проблем і можливостей сучасного глобального туризму, з наголосом на 17 цілях сталого розвитку від ООН, що були заплановані на період до 2030 року. Серед них — поглиблене дослідження біорізноманіття. Учасники матимуть екскурсію в морську заповідну зону Пунта Кампанелла, вивчатимуть навігаційні методи на морі.

Крім того, на Всесвітньому продовольчому форумі (організованому FAO — Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН) оговорюватимуться можливості зменшення харчових відходів у туризмі.

 

 

Голоси старших до молоді

Серед гостей заходу — голова FAO  Ку Донгю, представник ООН у справах молоді Джаятма Вікраманаяке. До юних учасників глобального туристичного руку скерували свої звернення не тільки Папа Франциск, але й актриса Софі Лорен Перша леді Ісландії Еліза Джейн Рід, президент Генеральної асамблеї ООН Абдулла Шахід, відповідальний за молодь єврокомісар Марія Ґабріель.

Україна з очевидних причин перебуває поза цим рухом, однак варто відзначити: те, про що говорить у своєму зверненні Святіший Отець, нас стосується вже давно — просто «з іншого боку». Зокрема, саме завдяки розумінню канікул та відпусток як суспільно корисного часу в Україні вже десятиліттями відбуваються маленькі добрі зміни. Польські студенти приїжджали волонтерити до фастівського Дому св. Мартіна, опікуватися дітьми, фактично від початку його створення у 2005 році. Також і українська молодь часто волонтерила у Фастові, зокрема коли о. Михайло Романів ОР почав створювати Реабілітаційний центр для дітей з інвалідностями та аутистів. Охочі закордонні «туристи» розчищали старі цвинтарі на Волині, відновлювали придорожні каплички і хрести; чимало таких відпочивальників жертвували свій час відпусток  канікул на роботи у понівечених комуністичною працею католицьких храмах на Західній Україні. Зокрема, про це розповідав у своїх відео святої пам’яті о. Анджей Квічаля, який відбудував храм у Маневичах немалою мірою завдяки зусиллям польських студентів, харцерів та інших людей доброї волі, які свої відпустки проводили у допомозі Церкві.

 

Читайте також:
Єп. Леон Дубравський: завдяки благодійності людські серця відкриваються на Бога

https://credo.pro/2022/06/323461

Опубліковано в news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *