На Прикарпатті до 1 вересня мають переселити зі шкіл понад 5 тис. внутрішньо переміщених осіб: подробиці (Відео)

Переселити людей планують у приміщення, де раніше розташовувався міський департамент освіти і науки

На Прикарпатті до 1 вересня зі шкіл та гуртожитків мають переселити майже 5,5 тис. внутрішньо переміщених осіб, які втекли туди від війни. Адже планується, що восени навчальний процес стартує в режимі офлайн і школярі повернуться за парти. Де знайти новий прихисток для переселенців, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Тетяна Гончарова до Івано-Франківська переїхала з Харкова. Нині разом із сином та котом мешкають у шкільному спортзалі. Повертатися нікуди, каже літня жінка. Її будинок під постійними обстрілами. У квартирі вибиті вікна, а частина багатоповерхівки взагалі зруйнована.

“Два рази влучила бомба, нема даху. Дев’ятий поверх зруйнований. І перший під’їзд, зовсім там нема, зруйноване зовсім усе. Неподалік від Харкова в мене є ще дача, яка згоріла. Там стояли росіяни, і вони зруйнували повністю селище все”, – розповідає переселенка з Харкова Тетяна Гончарова.

Нині в ліцеї мешкає понад сотня людей. Здебільшого старенькі, які залишилися без домівок. Внутрішньо переміщених осіб заклад приймає з перших днів повномасштабного вторгнення росії. За 5 місяців тимчасовий прихисток надали майже тисячі людей. Однак уже з вересня тут сподіваються проводити уроки.

“Ми маємо відносне укриття, воно в нас дієве з 24 лютого. Воно в нас до 1 вересня готове. І ми би дуже хотіли відновити освітній процес. Але ще літо велике, побачимо, як це все вдасться. І маємо надію, що людей заберуть, адже треба також зробити косметичний ремонт елементарний, там, де жили люди. Адже в більшості класів теж живуть люди”, – наголосив директор ліцею Дмитро Скиданчук.

Переселити людей планують у приміщення, де раніше розташовувався міський департамент освіти і науки. Там можуть розмістити до 200 осіб. Щоб облаштувати будівлю, у міськраді залучають партнерів.

“Металаб” зголосився розпочати ці роботи. Вони зробили візуалізацію. Вони наразі розпочинають роботи з каналізаційної системи, з душових, з кабінетів, а це основа, тому що там дуже старе оснащення. Це буде окрема кімната, окремий душ, туалет. Пристосоване приміщення для прийому їжі, пралка. Звісно, це не школа”, – зауважила заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Дротянко.

Загалом на Прикарпатті визначили близько трьох десятків об’єктів, куди планують перемістити людей до початку навчального року. Ремонтують їх як за кошти бюджету, так і благодійників.

“На останній сесії обласної ради було виділено 10 млн грн для ремонту одного із закладів обласного підпорядкування, де ми будемо розміщувати внутрішньо переміщених людей. Оскільки заклад великий і може прийняти пів тисячі людей, також нам допомагають і міжнародні партнери. У нас немає таких закладів, які одночасно можуть прийняти 2-3 тисячі людей. В одному закладі ми розміщаємо 50 людей, в іншому 100”, – підсумувала голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

Проте повністю це проблеми не розв’яже. В області шукають місце, куди поселити ще 900 людей. Посадовці обіцяють – житло знайдуть, а школярі зможуть повернутися у класи.

Ольга Рега, Ігор Попик, Івано-Франківськ, “5 канал”

Читайте також: У них спільне лихо: як у Дніпрі психологи допомагають переселенцям пережити біду та адаптуватися – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *