Раптово: в Угорщині заявили про готовність пропускати військові вантажі до України

Раніше країна виступала демонстративно проти транзиту західної зброї своєю територією

У вівторок, 19 липня, під час візиту до Львова заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр раптово заявив, що влада країни готова пропускати своєю територією всю допомогу, що прямує до України – зокрема і військову.

Про це інформує Львівська міська рада.

Така заява суперечить раніше задекларованій позиції Будапешта, який виступав проти будь-якої участі у постачанні західної зброї до України – включно із дозволом на її транзит.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

“Ми вражені подіями, які тут відбуваються, ми дійсно співчуваємо вам. За останні 200 років ми з росією воювали тричі. Ці війни були не на життя, а на смерть. На відміну від багатьох західних партнерів, ми на собі відчули, що це таке – протистояння цій величезній східній державі. При цьому сама Угорщина не постачатиме своєї зброї – це наша стратегічна позиція. Однак треті країни можуть користуватися нашою територією”, – цитує міська рада слова Мадяра.

Також Угорщина висловила готовність прийняти українських дітей у своїх санаторіях і таборах, допомогти з лікуванням цивільних та військових і надати 1000 стипендій для українців у своїх університетах.

Нагадаємо, раніше угорські урядовці неодноразово наголошували, що країна не постачатиме до України зброю, а також не дозволить транзит військових товарів своєю територією. У березні вийшов офіційний указ про заборону постачання зброї Києву через територію Угорщини. У липні очільник угорського МЗС Петер Сіярто підтвердив, що заборона діє.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *