Україні дали змогу відтермінувати виплати за зовнішнім боргом – на який термін

Група кредиторів висловила свою солідарність і підтримку Україні

Кредитори України вирішили надати нашій державі відтермінування виплати основної суми і відсотків за зовнішнім боргом – такі новини повідомили в Міністерстві фінансів.

“20 липня група кредиторів України з країн G7 та членів Паризького клубу кредиторів (“Група кредиторів”) заявила про намір відстрочити виплату основної суми боргу та відсотків до кінця 2023 р. з можливістю продовження відстрочки на рік (до 2024 р.)”, – йдеться в повідомленні.

Група кредиторів визнала взірцевий досвід України щодо обслуговування боргу станом на сьогодні. А також висловила підтримку щодо оголошених запитів на отримання згоди як щодо єврооблігацій України, які перебувають в обігу, так і ВВП-варантів, а також наполегливо закликала власників єврооблігацій і варантів погодитися на запити України. Група кредиторів зазначила, що, погодившись із зміненими умовами щодо єврооблігацій і варрантів, приватні інвестори продемонструють істотну підтримку уряду та народу України.

“Ми щиро вдячні міжнародним партнерам України серед країн G7 та Паризького клубу кредиторів за ініціативу із зменшення боргового навантаження … Разом із відстроченням платежів з обслуговування боргу по єврооблігаціям і варантам (відповідний запит на згоду надіслано їх власникам), оголошене зменшення боргового навантаження офіційного сектора дозволить Україні спрямувати дефіцитні валютні ресурси на найнагальніші потреби, включаючи військові, соціальні та гуманітарні. Ми віримо, що така солідарність з Україною в її боротьбі за свободу та демократію з боку офіційного та комерційного секторів допоможе нам пом’якшити негативні наслідки війни та прискорити нашу перемогу”, – зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Група кредиторів висловила свою солідарність і підтримку Україні, яка захищається від невиправданої, неспровокованої та незаконної агресивної війни росії.

Довідка: до групи кредиторів України входять Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати Америки. До групи спостерігачів входять Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Данія, Фінляндія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Корея, Нідерланди, Норвегія, Південна Африка, Іспанія, Швеція та Швейцарія.

Варант – це похідний цінний папір (дериватив), тобто біржовий контракт. У сфері держборгу варанти є гарантіями уряду країни, що передбачають виплати власнику цих інструментів залежно від певних показників національної економіки. Як правило, варанти випускалися в ході переговорів про реструктуризацію боргу з кредиторами.

Читайте також: “Чудове відео, всі поаплодували, а на діях – нічого”: Гео Лерос про призначення керівника САП

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *