“русня зреагує, як на HIMARS, – істерикою”: стало відомо, коли в Україну мають прибути комплекси NASAMS та Patriot (Відео)

Один-два такі комплекси – і ворог не буде таким зухвалим

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат обговорили, коли в Україну мають надійти анонсовані системи ППО – американський Patriot та норвезький NASAMS.

“Будемо сподіватися, що вже восени ми їх (комплекси Patriot та NASAMS, – ред.) поставимо на бойове чергування. Було б непогано, і скільки б не було їх, це вже буде новий крок, противник уже реагуватиме на них так само, як реагує на HIMARS, – бояться і відтягують подалі свої оборонні редути. І, власне, наявність одного-двох таких комплексів – і противних обережніше діятиме і не буде таким зухвалим. А комплекс NASAMS, який є ще й мобільним та швидким – він дуже оперативно розгортається, має 6 пускових шахт і швидко згортається – вистрілив і в кущі. Тому це буде надзвичайно корисне надбання. Тільки б це сталося якомога швидше, бо це ж усе життя наших людей”, – каже прессекретар Командування Повітряних сил ЗСУ.

На запитання, якщо нам допоможуть комплексами Patriot, то де ми можемо їх застосувати і як саме це змінить ситуацію, Ігнат відповів: “Комплекс Patriot теж є різний – першого, другого, третього покоління. Що вищий клас, то краще. Зрозуміло, що комплекс Patriot – один із найкращих у світі. І ми цим комплексом можемо прикривати чималі ділянки. Комплекс Patriot – це не тільки пускова установка, йдеться і про командний пункт, і про машини забезпечення, і самі пускові установки, які можна розставляти на певні території для захисту певних ділянок повітряного простору, зокрема стратегічних об’єктів, міст, АЕС тощо. Це більш вже такий стаціонарний комплекс, який у комплексі ППО займає дуже серйозне місце поряд із таким комплексом, як С300, який би доповнив нашу систему”, – говорить Ігнат.

І водночас пояснює, що закупівля та передача Україні західних зразків озброєння ППО не відбуватиметься різко, вона йтиме поступово і доповнюватиме ту існуючу систему ППО, яка вже є в Україні.

“І на більш загрозливих напрямках, де нам найбільше потрібна ця зброя, вона і буде застосовуватися. Чи може Patriot збивати ракети? Так, може. От, власне, той комплекс, який є більш сучасним, він може збивати і ракети, в тому числі і балістичні, такі, як “Іскандер”. Так само німецький комплекс IRIS-T і комплекс NASAMS. Виробник NASAMS пише, що комплекс може виявляти десятки цілей і його ракети можуть працювати на відстані до 40 км. Втім, вони можуть працювати і по повітряних цілях, таких, як літаки і вертольоти, крилаті ракети і балістичні ракети, такі, як “Іскандер”. Тому це буде надзвичайно корисне надбання для України, яке зможе значно посилити нашу систему ППО. Єдине, що цих систем нам треба немало, тому що територія України велика і треба буде дедалі більше говорити із нашими партнерами саме про ППО. Сподіваюся, що нам якомога швидше передадуть ці системи і ми зможемо підготувати якомога швидше людей для їхньої експлуатації”, – говорить речник.  

Водночас Ігнат зазначає, що і без іноземної підтримки наші сили ППО постійно підвищують свою майстерність.

“Із кожним днем, з кожним тижнем і місяцем війни наші сили ППО все більше і більше вдосконалюються. Тому що ніхто не стикався з такою ракетною загрозою, як стикнулася Україна. Жодна країна світу не знала таких атак. І сьогодні фактично ми показуємо всьому світу, як ми з тим озброєнням, що в нас є, це все робимо. І сповіщаємо людей і збиваємо ракети, які можемо збивати”, – каже спікер Командування Повітряних сил ЗСУ.

Дивіться повний випуск “Час: Online” із речником Командування Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *