Молдова не пропустила російських військових до “придністров’я” – і висунула свої вимоги до росіян

російських військових назвали “незаконним формуванням, яке порушує статус нейтралітету”

Молдова не дозволила в’їзд на територію країни російським військовим із так званої оперативної групи, яка базується у “придністров’ї”. російських військових назвали “незаконним формуванням, яке порушує статус нейтралітету”. Про це йдеться у заяві МСЗ Молдови.

У відомстві повторили позицію влади Молдови щодо необхідності безумовного відновлення процесу виведення російських військ і складів боєприпасів із території країни.

“На територію Молдови не було допущено офіцерів так званого оперативного угруповання російських військ – незаконного формування на території нашої країни, яке порушує статус нейтралітету”, – мовиться у заяві.

Зі свого боку москва звинуватила Кишинів у перешкоджанні доступу російських “миротворців” до регіону і висловила “стурбованість тенденціями наближення Молдови до НАТО”.

“Наша країна відкидає висунуті звинувачення, прямо зазначаючи, що у випадках несанкціонованого в’їзду окремих російських військовослужбовців вони були пов’язані з невідповідністю критеріям, встановленим у механізмі”, – йдеться в повідомленні МЗС Молдови.

Як відомо, військовий контингент росії у “придністров’ї” має назву “оперативна група російських військ” (ОГРВ). ОГРВ створена із залишків колишньої 14-ї російської армії, що була розміщена тут на початку 1990-х та брала активну участь у Придністровському конфлікті.

оперативна група російських військ у “придністров’ї” складається з двох окремих механізованих батальйонів (82-й і 113-й), які почергово змінюють один одного в порядку ротації, а також батальйону охорони та батальйону обслуговування. Постійна чисельність ОГРВ становить близько 410-420 осіб. Однак, росія може збільшити його до 1700 осіб – саме таку чисельність вона задекларувала за собою 1992 року, коли переоформила своїх військових у “миротворців”.

Як повідомляв 5.UA, росія планує вторгнутися у Молдову під приводом визнання незалежності “придністров’я” – ЗМІ назвали ймовірну дату.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *