Ракетний терор: як працює повітряна тривога та скільки є часу, щоб безпечно дістатися укриття (Відео)

Із Каспію ракети можуть летіти 40-50 хвилин до крайної точки України

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат обговорили, яким є алгоритм повітряної тривоги і протягом якого час треба йти в укриття.

“Якщо розвідка виявила, що буде завдано ударів “Градами”, “Смерчами”, “Ураганами” з відстані 40-50 км по, скажімо, прифронтових містах, то часу дуже мало. Тому що “Гради” розгортаються і завдають ударів – це повітряна тривога. Але від реактивних снарядів треба теж ховатися, тому що це надзвичайно руйнівна зброя. Тут дуже мало часу”, – пояснює військовий.

“Якщо ракети летять із Каспію… Ви ж не знаєте. Повітряна тривога – вона одна. Вона гудить – і вам ніхто не повідомить, скільки у вас часу. Тому треба якомога швидше це робити (ховатися, – ред.). З Каспію ракети можуть летіти хвилин 40-50 до крайньої точки України. Наприклад, Х-101 має швидкість близько 800 км/год – з півночі Каспійського моря, з літака її запускають. А ракета “Калібр” до центру України хвилин 40 буде летіти. Це коли тривоги довго тривають, люди питають: “Чому не вимикається? Скільки ще? Чому так довго?”, – пояснює Ігнат.

Крім того, він розповів, що є і візуальні речі. Це коли військові стоять на постах спостереження і дивляться. Якщо ракета радіолокаційно малопомітна, тобто на радарі вона може спершу бути непомітною, то армійці стоять і через засоби взаємодії повідомляють, що візуально помічена ракета. Тобто вже вмикаються більші сили та засоби щодо того, щоб її виявити – і, відповідно, в тому напрямку, де вона летить, вмикається повітряна тривога.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ також наголошує: “Хочу нагадати, що ракети, які летять, скажімо, з акваторії Чорного моря, – вони летять в одному напрямку. Летить звідти на Вінниччину, наприклад. По дорозі вона може змінити курс різко праворуч-ліворуч. І тут ми вираховуємо – є спеціальний алгоритм – ми дивимося, куди вона може звернути, в якому напрямку, який вона може зробити віраж, – і довкола цієї траєкторії вмикаються всі області. Й тому дуже часто вся Україна червона. Тому що є загроза того, що ракета може змінити свій курс”.

Також враховуються і всі дані розвідки, які мають Повітряні сили ЗСУ, це інформація про те, де планується удар, по яких місцях.

“Це надзвичайно складна система, чимало людей над цим працює. І з кожним днем, тижнем і місяцем війни воно все більше вдосконалюється. Бо ніхто не стикався з такою ракетною загрозою, як стикнулася Україна. Жодна країна світу не знала таких атак. І сьогодні ми показуємо всьому світу, як ми з тим озброєнням, яке в нас є, це все робимо – і сповіщаємо людей, і збиваємо ракети, які можемо збивати”, – підсумовує Ігнат.

Дивіться повний випуск “Час: Online” із речником Командування Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *