“Від артилерії до балістичних”: якими ракетами рф цілить по Україні та звідки саме вони прилітають – Ігнат (Відео)

Ворог застосував в Україні уже всі види ракет

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат обговорили, які саме ракети рф запускає по Україні та звідки вони летять.

Загалом понад 3000 ракет різних типів було пущено по Україні. По Україні ворог застосував уже всі види ракет. 

Читайте також: Як працює українська ППО та проти яких ракет налаштована – відео

Ракети Х-101, Х-555 та “Калібр”

“Противник застосовує по нас почав із високотехнологічних ракет Х-101, Х-555, також ракети “Калібр”. Це крилаті ракети, які летять близько до землі, огинаючи рельєф місцевості. Летять по руслах річок, летять по заданій траєкторії маршруту з самого початку, як оператор задає. Вони спеціально їх маршрут проектується так, щоб оминати наші системи ППО. Противник має розвідку, ми не сумніваємося, що тут в Україні багато ворожих агентів, які можуть надавати інформацію… Власне, ці ракети ми найбільше збиваємо”, – говорить Ігнат.

Читайте також: Ракетний терор: як працює повітряна тривога та скільки є часу, щоб безпечно дістатися укриття

“Саме тому ці ракети важко виявити. Вони по-перше, малопомітні, вони мають деякі технології Stealth, які застосовуються під час їх виготовлення. І вони виготовлялися з імпортних комплектуючих таких країн, як США, Японія, Канада і деякі європейські країни. Власне, будемо сподіватися, що після оголошених санкцій росія вже не зможе ракети ці виготовляти”, – говорить речник Командування повітряних сил.

За його словами, єдиний плюс у цих ракетах, що їхня швидкість невелика. Це швидкість від 700 до 900 метрів на годину.

“І це дає  можливість Повітряним силам ЗСУ їх виявляти і навіть візуально виявляти і збивати усіма засобами, що є у нас на озброєнні”, – говорить Ігнат.

Ракети Х-31, Х-59 і Х-52

“Інші ракети, які є на озброєнні росіян, – це ракети ще радянських часів, такі як Х-31, Х-59 і Х-52. Це я основні називаю. Вони старі, але у них дуже висока швидкість їхнього польоту. Вони рухаються до 4 тисяч км / год. Це швидкісна маневрена ціль, яку надзвичайно важко збити”, – каже Ігнат.

І розповідає про інший вид ракет: “Ракети берегового комплексу “Онікс”, які б’ють по Миколаївщині та Одещині та Дніпропетровщині. От, власне, що у них дальність польоту невелика, але вони теж несуть надзвичайну руйнівну силу, тому це ракети, які теж надзвичайно важко збивати”.

Точка “У” та “Іскандер”

“Інший тип ракет – це оперативно-тактичні комплекси, такі як “Точка У”, які є і у нас на озброєнні, а також “Іскандер”, які вже летять по балістичній траєкторії, фактично залітають у стратосферу в космос і спускаються з шаленою швидкістю на ціль. “Точка У” – це близько 4 тис. км / год. “Іскандер” – понад 8 тис. км / год. Опускається от така страшна ракета із шаленою швидкістю, що додає їй ще більшої руйнівної сили. Такі ракети теж фактично неможливо збивати. Були випадки їх збиття, але має дуже сильно пощастити”, – говорить Ігнат.

І наголошує: “От, власне, з всією цією армадою ми сьогодні стикаємося і мусимо цьому всьому протистояти тим застарілим озброєнням, яке у нас є. Це зенітно-ракетні комплекси “Бук М1″, С-300, ПЗРК вітчизняного та імпортного виробництва”. 

Він також говорить, що було близько 10 випадків збиття українськими винищувачами.

“Тому ми і просимо у заходу про надання Україні тих систем, які допоможуть нам закрити небо саме від ракет. Проти літаків ми начебто більш-менш маємо захист, вони не залітають, хоча ті системи, які ми просимо проти ракет, вони можуть працювати і проти літаків, тому що ситсема ППО і ПРО (протиракетної оборони – ред.) – це фактично одне і те ж. Ідеться про тактико технічні характеристики і спроможність збивати повітряні цілі – і літаки, і високошвидкісні ракети”, – підсумовує речник Командування Повітряних сил ЗСУ.   

Також відомо, що ракети, які стріляли по Вінниці і частину яких вдалося збити нашим ППО, ними стріляли з російських кораблів, які стоять у Чорному морі.

На запитання ведучої, з яких локацій стріляють росіяни, Ігнат повідомив: “Кораблі стоять в акваторії Чорного моря. Зокрема в бухті Севастополя. Для них не проблема звідти запускати і знімати це на відео з берега. Це для них не проблема. У них частина кораблів вже перебазували дещо на схід в їхні порти подалі від Севастополя. Очевидно, є у них якісь потреби у цьому”.

Читайте, звідки ще цілять росіяни: російська ракета Х-101 може полетіти до Львова, а може і до Іспанії чи Португалії – Ігнат

Водночас військовий зазначає, що наші сили ППО постійно підвищують свою майстерність.

“Із кожним днем, з кожним тижнем і місяцем війни наші сили ППО дедалі більше вдосконалюються. Тому що ніхто не стикався з такою ракетною загрозою, як стикнулася Україна. Жодна країна світу не знала таких атак. І сьогодні фактично ми показуємо всьому світу, як ми з тим озброєнням, що в нас є, це все робимо. І сповіщаємо людей і збиваємо ракети, які можемо збивати”, – каже спікер Командування Повітряних сил ЗСУ.

Дивіться повний випуск “Час: Online” із речником Командування Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *