Близько десятьох українців позбавили громадянства: у Корбана забрали паспорт і не пускають в Україну – подробиці (Відео)

Самих фігурантів цього списку рішення президента заскочило зненацька

Новина про те, що президент Володимир Зеленський позбавив громадянства десятьох українців, уже кілька днів шириться мережею. Мова, зокрема, про бізнесмена Ігоря Коломойського, співголову забороненої партії ОПЗЖ Вадима Рабіновича і нинішнього главу територіальної оборони Дніпра Геннадія Корбана. Від Банкової жодних офіційних повідомлень з цього приводу ще не було. А от Корбан напередодні так і не зміг потрапити до України, бо в нього на кордоні забрали український паспорт.

З України виїхав, а назад уже не можна. Геннадій Корбан – голова тероборони Дніпропетровщини на пропускному пункті “Смільниця”, що межує із Польщею. Намагається потрапити в Україну, а прикордонники проти. Паспорт для виїзду за кордон більше недійсний: немає українського громадянства. Про припинення громадянства указ підписав президент, твердять прикордонники. Але на прохання адвокатів Корбана продемонструвати документ, кажуть, що не мають при собі. Порадили звернутися до відповідних держорганів. Як-от, в МЗС чи міграційну службу. Та адвокати не погоджуються.

Вже у приміщенні прикордонного пункту адвокати просять пропустити Корбана в Україну бодай на певний час, бо без документів йти нікуди. Згодом сам посадовець у Facebook повідомив, що паспорт у нього вилучили.

“Я досі відчуваю, що це якесь непорозуміння чи обман. У мене вилучили паспорт громадянина України, оформили акт. Хочу звернутись до президента України як до гаранта Конституції. Чи зможете ви вирішити це непорозуміння, яке сталося зі мною на порозі нашого спільного дому?”, – каже голова штабу територіальної оборони Дніпра Геннадій Корбан.

Журналіст, засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов зауважив: “Можливо, це була помста за виступи проти прем’єр-міністра Шмигаля, який за визначенням є креатурою Офісу президента і в прекрасних стосунках з головою ОП Єрмаком. А якраз останні тижні був такий ініційований групою Філатова-Корбана кач антипрем’єрський. Заяви про неможливість фінансувати закупівлі, ось таке от”.


Геннадій Корбан у Дніпропетровській обласній адміністрації був заступником Ігоря Коломойського, коли той керував областю. Згодом щодо Корбана відкрили низку кримінальних проваджень. І, якщо вірити документу, без українського громадянства залишився і сам Коломойський.

У ЗМІ пишуть, що нібито без українського громадянства, Коломойський вийде з-під дії так званого антиолігархічного закону. Олексій Данілов каже, що від громадянства це не залежить, а отже до реєстру олігархів можуть включити й іноземця.

“Чи може громадянин іншої країни бути у нас як олігарх? Так, може, якщо є види діяльності на території нашої країни”, – наголосив секретар РНБО Олексій Данілов.

Родину бізнесмена та самого Коломойського оголосили персонами нон-грата у Сполучених Штатах. Там розслідують можливе відмивання грошей олігархом.

“Якщо позбавити його громадянства, можливо він стає більш уразливим для ФБР, це може бути. От у ФБР є питання до Коломойського. І Коломойський використовував останнім часом Україну, щоб його не могли екстрадувати в США. Як іноземного громадянина, можливо, його якось тепер буде американцям легше виковирювати з України”, – додав Юрій Ніколов.

Медійники аналізують, що рішення на Банковій може бути спробою відмежуватися від олігарха, з яким Зеленського пов’язували ще до президентства. Одною з причин називають й наявність громадянства інших країн. Коломойський хизувався, що окрім українського, має ще й паспорт Кіпру та Ізраїлю.

Без офіційної інформації від Банкової, але з гучним резонансом розійшовся так званий указ мережею. Одним із перших у себе на Facebook-сторінці його оприлюднив нардеп від “Батьківщини” Сергій Власенко. Внизу печатка, але підпису немає. Указ під номером 502, але на сайті президента його також немає. Одразу після 501 – 504. У Раді Нацбезпеки та оборони пояснили, що якщо інформація містить персональні дані, то її не публікуватимуть.

“Ви можете не побачити ці укази. Тому, що укази, те, що стосується громадянства, вони є закриті і є з персональними даними. Чи будуть опубліковані ті укази я не можу сказати, я не працюють в Офісі президента”, – зауважив Олексій Данілов.

Разом із чиновниками та бізнесменами у цьому списку співголова забороненої в Україні проросійської партії “ОПЗЖ” Вадим Рабінович. Він ще до початку повномасштабного вторгнення виїхав з України до Ізраїлю. Без громадянства України ще один нардеп, але вже від “Слуги народу”. Мова про Ігоря Васильковського, мажоритарника з Одеси. Він, як стверджують у русі “Чесно”, практично не ходить на парламентські засідання з початком повномасштабної війни. Але чи можна просто так припинити їхнє громадянство, думки розділилися.

“Це не люди, які набуло громадянства, вони отримали його від народження. Щонайменше, має бути чіткий, зрозумілий, механізм визначення того, на підставах чого громадянства забирається”, – повідомила народна депутатка від фракції “Голос” Інна Совсун.

У цьому документі фігурує 106-а стаття Конституції України. Вона про те, що президент може надавати громадянство і так само його припиняти.

“Закон регламентує, надає президенту повноваження припиняти, саме припиняти громадянство. Тобто, це чітко закріплено в Конституції. Він, в принципі, відповідає закону і аргументація такого рішення президентом не має бути”, – підсумувала юристка Вікторія Онишко.

Самих фігурантів цього списку, як ті розповідають у ЗМІ, рішення президента заскочило зненацька.

Лідія Середюк, Микола Довгий, “5 канал”

Нагадаємо, напередодні нардеп оприлюднив нібито секретний указ президента про припинення громадянства Коломойського, Корбана та Рабіновича. А до цього у ЗМІ повідомляли, що президент Володимир Зеленський нібито збирається видати укази про позбавлення громадянства олігарха Ігоря Коломойського, співголову забороненої партії опзж Вадима Рабіновича та голови територіальної оборони Дніпра Геннадія Корбана.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *