Угоди про експорт українського зерна: як це відбуватиметься і що виторгувала собі московія – сюжет (Відео)

За один стіл для підписання угоди Україна й московія так і не сіли

Експорт зерна з України розблокований. У Стамбулі Україна, ООН, росія і Туреччина підписали відповідну угоду. При цьому Київ та москва не укладали спільних документів. Угода відкриває три українські порти, з яких можуть вивозити збіжжя. ООН та Анкара стали посередниками й пообіцяли стежити за дотриманням і виконанням домовленостей. Тим часом США і країни Великої сімки застерігають москву, щоб навіть не думала порушити угоду чи використати її для подальшого нападу на Україну. Про що чотири сторони домовилися в Стамбулі та як виконуватимуть погоджене, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

За десять днів після останніх переговорів ООН, Україна та росія знову зустрічаються у Стамбулі. За посередництва Туреччини Київ і москва мають закріпити на папері те, про що попередньо домовилися минулого тижня – деблокада українських портів для експорту зерна. Ще перед початком перемов виникло запитання, чи підпише Україна спільний документ із ворогом. В Офісі президента цю тезу спростували.

“Україна не підписує жодних документів з росією. Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов’язання перед ними. росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН. Жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності представників росії в наших портах. У разі провокацій – негайна військова відповідь”, – наголосив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

Дистанцію між Україною та росією на переговорах зберігають навіть на банері. Перед початком процедури підписання на сцені квапливо змінюють стенд із прапорами країн. На першому варіанті український стяг був поруч із російським. На другому – триколор і синьо-жовте знамено вже розділяє емблема ООН.

За один стіл для підписання угоди Україна й московія так і не сіли. Київ уклав окремий договір з Анкарою та ООН. Це саме зробила і російська сторона. путін відповідальним за зерно призначив міністра оборони сергія шойгу. Натомість Україну представляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Підписи на документах поставили Генеральний секретар Антоніу Гутерреш та міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Україна домоглася відкрити експорт збіжжя з трьох портів – “Одеси”, “Чорноморська” і “Південного”. За цим стежитиме спільний координаційний центр у Стамбулі. росія ж виторгувала собі можливість продавати добрива попри санкції Заходу. Домовилися також організувати дві робочі групи. Перша – стежитиме за дотриманням умов судноплавства у Чорному морі. Друга – забезпечуватиме доступ російських добрив і продуктів харчування на світовий ринок. Глава ООН Антоніу Гутерреш не приховує радості. Сподівається, що домовленість врятує світ від голоду.

“Нині у Чорному морі з’явився маяк – маяк надії, маяк можливості та полегшення у світі, який його потребує, як ніколи. Нехай не буде жодного сумніву, це угода для всього світу. Вона принесе полегшення країнам, що розвиваються, і які опинилися на межі банкрутства, й найбільш уразливим народам на межі голоду. Вона також допоможе стабілізувати світові ціни на їжу, як і до війни сягнули рекордного рівня. ООН повністю віддана тому, щоб працювати над втіленням цієї домовленості”, – зауважив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив: “Цей крок запобігає зростанню цін, яке викликала спека й посуха. Також він допомагає контролювати інфляцію цін на харчові продукти, що стало глобальною проблемою. Наступними днями розпочнеться рух морських суден, що відкриє нову трахею з Чорного моря до багатьох країн світу. Ми досягли згоди щодо всіх стадій процесу – від відправлення кораблів до їхнього прибуття у порт призначення”.

Попередньо, угода між Україною, росією, Туреччиною та ООН діятиме 120 днів з можливістю продовження, кажуть в організації. Київ не розміновуватиме порти й прилеглі води. Кораблі зі збіжжям і товарами рухатимуться погодженими зеленими маршрутами. У територіальних водах України їх супроводжуватиме українська берегова охорона. Далі під контролем Спільного координаційного центру судна прямуватимуть до Босфору й на світові ринки. Після повернення вже у порту Туреччини цей самий центр перевірятиме кораблі на наявність зброї і забороненого вантажу. ООН також потурбувалася про страхування суден, які заходитимуть до Чорного моря.

“Ми справді сподіваємося, що переговори, які ООН вели з урядами Туреччини, росії та України дадуть свої плоди й продукти харчування зможуть доставити до тих, хто їх чекає. Це справжня наруга над людьми – знати про те, що десь є склади пшениці й олії, які потрібні людям із Субсахарської Африки, але ці запаси заблоковані”, – підсумувала керівниця агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер.

Знакову Стамбульську угоду привітали й світові лідери та керівники гуманітарних організацій. Переконані, що якщо її таки виконають, вона стане рятівною соломинкою для мільйонів людей у світі. США вже заявили, що працюватимуть над тим, щоб змусити росію дотриматися обіцянок і таки забезпечити експорт зерна з України. А прем’єр Канади Джастін Трюдо попередив кремль, що країни Великої сімки уважно стежитимуть за тим, щоби московія не використала домовленість, аби знову атакувати Україну.

Христина Катарина, “5 канал”

Нагадаємо, що після підписання угоди не пройшло й 24 годин, як московія завдала ракетного удару по Одеському порту, який входить до угоди експорту українського зерна. На такі дії країни-агресорки відреагували й у вітчизняному МЗС.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *