Можна потоптатися на формі окупанта: у Івано-Франківську відкрилася виставка, деякі експонати якої дісталися у важкому бою (Відео)

Виставка благодійна – кожен може покласти кошти у спеціальну скриньку

Потоптатися по формі окупанта і побачити, як воюють українські герої. Виставку фотографій і трофеїв бійців 10-ї гірсько-штурмової бригади презентували в Івано-Франківську. Експозицію створили, щоб нагадати людям у тилових областях, що важкі бої тривають, і армія потребує підтримки суспільства.

Під гімн “едельвейсів”, так неофіційно називають 10-ту окрему гірсько-штурмову бригаду, у виконанні військового оркестру глядачів запрошують переглянути виставку.

Робота української артилерії на тлі пшеничних полів, спалена техніка ворога та зрідка усмішки військових. Пів сотні світлин із життя підрозділу від початку повномасштабного вторгнення росії створив пресофіцер бригади Микита Шандиба. Зафільмував бойові дії та побут воїнів.

“Щоб нагадати людям про те, що війна не закінчилася, про те, що вона йде досі. Що хлопці щодня захищають наші землі, щоб кацапи не пішли далі, напевно така от ідея була. Побут, буденність людей, на фотографіях нема ніякої награності. Це все те, що хлопці бачать щодня”, – каже пресофіцер 10 окремої гірсько-штурмової бригади Микита Шандиба.

Поруч зі світлинами речі окупантів: шеврони, документи, техніка, а також уламки боєприпасів та ракет. За кожним із трофеїв окрема історія тяжких боїв.

“Деякі експонати дісталися у важкому бою, в якому були втрати, але все одно ми захопили цей населений пункт, якийсь конкретний. Легко все це точно не давалося. Це все давалося великими зусиллями наших хлопців”, – додав Микита Шандиба.

Об деякі експонати можна у прямому сенсі повитирати ноги. Навіть табличка заохочує “Топчемо окупантів”. І військовослужбовиця Єлизавета охоче такою нагодою користується.

“Це верхній одяг окупанта, якого ми не звали на наші території. І ми не раді, нам не треба їхній так званий “мир”. Ми всі разом, спільними зусиллями йдемо до того, щоб викорінити це з нашої держави. Якимись маленькими діями, кожен, хто бажає зробити хоч частинку собі приємно, хоч трошки десь в душі, може зробити так, як я зараз”, – запевнила військовослужбовиця ЗСУ Єлизавета.

Виставка благодійна – кожен може покласти кошти у спеціальну скриньку. Зібрану суму спрямують на потреби бригади.

“Зараз ми працюємо над купівлею безпілотного літального комплексу “Валькірія”, який є досить дорогий, але ми в принципі поставили собі таке амбітне завдання. Паралельно так само плануємо створити, збудувати, можна так сказати, мильно-лазневий комплекс для військових”, – підсумувала волонтерка Фонду підтримки гірсько-штурмової бригади “Едельвейс” Мар’яна Мацьків.

В Івано-Франківську виставка триватиме до 27 липня. Після, помандрує іншими містами України.

Ольга Рега, Ігор Попик, Івано-Франківськ, “5 канал”

Читайте також: The War Is Not Over Yet: у Боярці презентували фотовиставку про журналістів на війні

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *