Військовий застрелив собаку на АЗС: яка ситуація з психологічним забезпеченням в лавах ЗСУ – сюжет (Відео)

Фахових психологічних консультантів у лавах ЗСУ могло би бути у рази більше

Бійці психологічного фронту. Ментальна допомога під час війни необхідна не лише цивільним, а й військовим. Бо після виконання бойових завдань наші захисники наражаються на серйозні ризики для психологічного здоров’я. У пригоді їм мають стати і відповідні центри реабілітації і штатні військові психологи. Та чи працює ця система і як бійцям допомагають впоратися з психологічним аспектом війни, дізнавався журналіст “5 каналу”.

Відеоролик наробив чимало галасу в соцмережах. На ньому військовий на заправній станції вистрелив з рушниці у собаку та цуценят. Запис із камер відеоспостереження оприлюднив Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Він також повідомив, що чоловік має бути покараний за свій “невійськовий” вчинок. Служба захисників – це суцільний стрес, пояснює директорка центру психічного здоров’я ветеранів Мінохорони здоров’я. Переконує, що з військовими на всіх етапах, навіть після повернення додому, обов’язково мають працювати психологи.

Коли людина повертається і демобілізується, і з військової людини перетворюється на ветерана – це певна робота. Якщо діагностований вже посттравматичний стресовий розлад, якщо тільки він діагностований лікарем і підтверджений, то він потребує лікування”, – каже директорка центру психологічного здоров’я та реабілітації ветеранів МОЗ “Лісова поляна” Ксенія Возніцина.

І насамперед, це психотерапія. Її потребують не тільки після демобілізації, а й одразу після виконання бойових завдань. Бо після запеклого бою втратити відчуття реальності або впасти в апатичний стан дуже просто. Звідти потім виникає ускладнений посттравматичний стресовий розлад. Аби цього не сталося за кожним підрозділом ЗСУ, де служить понад 50 людей, за протоколом має бути закріплений психологічний консультант.

“Під час бойових дій людина перебуває у такому гіперстресі. Тому що є велика загроза твоєму життю і здоров’ю”, – наголосив військовий психолог Андрій Козінчук.

І як допомагати військовим із цим справлятися, Андрій Козінчук знає не з чуток. Бо він і сам консультує бійців після бойових завдань.

“Тоді вже здорово провести дебрифінг. Запитати: “Що ти бачиш, що ти відчуваєш, що ти чув?”. Для того, аби усвідомити наскільки психіка це все переварює взагалі. Там є необхідність психологічного супроводу. Психологічна підтримка або психоедукація, психопідготовка має бути до бойових дій”, – додав Андрій Козінчук.

І як надавати такий супровід та підтримку, нині навчають бійців тероборони. Володимир – психолог за фахом. Нині вирішив дещо змінити вектор професії з цивільного на військовий.

“Нас готували як інструкторів по першій психологічній підготовці. Тобто ми маємо тут навчати бійців, командирів, сержантів, як надавати першу психологічну допомогу, як допомагати іншим і самим собі”, – розповідає офіцер-психолог Володимир Миколенко.

Попри те, що тільки у цій групі було зо три десятки охочих опанувати фах військового психолога, на ділі готових фахівців бракує.

“Їх ніколи не буде вистачати. Просто зараз такий масштаб, він безпрецедентний, звісно. Тут про кількість психологів говорити не приходиться, на жаль. Дійсно їх не вистачає”, – запевнила директорка центру психологічного здоров’я та реабілітації ветеранів МОЗ “Лісова поляна”.

Утім фахових психологічних консультантів у лавах ЗСУ могло би бути у рази більше. Однак на цю посаду донедавна брали лише зі званням офіцера.

“Те, що раніше було доступно військовим на офіцерських посадах тепер фактично доступно тим, хто офіцерами не є. Оця реформа сержантського корпусу вона фактично є однією з найбільш успішних реформ у Збройних Силах України. Тепер там є повний перелік сержантських звань, які відповідають, якщо не помиляюсь, стандарт 2116 – це фактично один зі стандартів НАТО”, – підсумував керівник аналітичного відділу Благодійного Фонду “Повернись живим” Антон Муравейник.

Тож і стати військовим психологом у лавах ЗСУ стало легше. Залишилося лише поповнити ці лави охочими.

Юрій Пугач, Ігор Костюк та Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: У них спільне лихо: як у Дніпрі психологи допомагають переселенцям пережити біду та адаптуватися – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *