Ця зброя вміщується у маленький наплічник: як ЗСУ перемагають московитів за допомогою БПЛА – сюжет (Відео)

Вона є очима для всіх підрозділів наземних військ

Безпілотники – це сучасні типи зброї та розвідки, які серйозно підсилюють наземні війська. Війна в Україні продемонструвала, наскільки важливим і визначальним може бути це озброєння. Журналістка “5 каналу” спілкувалася з бойовими інструкторами-пілотами. 

Нині, у театрі бойових дій провідну роль виконують два поля битви – артилерійське та інтелектуально-технологічне. Військові експерти до останнього відносять і застосування бойових птахів, як крилатих безпілотників, так і маленьких квадрокоптерів.

“Звичайний ось такий коптер і виконує найбільше бойових завдань зараз на східному і південному фронтах”, – каже старший інструктор центру “White Ghosts” “Алекс”.

Така зброя вміщується у маленький наплічник, але стає очима для всіх підрозділів наземних військ.

“Саме оця війна показала, як зараз працює артилерія у зв’язці з безпілотниками. В принципі, вони вирішують зараз на фронті. Безпілотники зараз, це основний такий елемент ведення бойових дій, ведення війни, тактики використання”, – додав “Алекс”.

Військовий інструктор “White Ghosts” “Мальтієць” зауважив: “Те, які зараз йдуть напрацювання, те, які є можливості програмного забезпечення, дозволяють нам робити колосальний прорив саме у цьому напрямку”.

Дрони або безпілотні літальні апарати широко використовували і в інших війнах, але точно не в таких масштабах. Це ключова зброя, як для українського війська, так і для російських окупантів.

“Вони отримали гідну відсіч, і они реально нас бояться. Тому що ми можемо летіти у дощ, вночі, при артобстрілах, в сонце, нам не важливо. Ми навчилися і ще швидше вчимося робите те, що нам потрібно”, – наголосив “Мальтієць.

Обидві сторони мають і великі військові безпілотники, приміром, російські “Орлани”, які вони збирають з іноземних комплектуючих, чи українські “Фурія” або “Лелека”. Такі комплекси використовуються для виявлення ворожої техніки чи складів зброї супротивника, а також, для коригування артилерійського вогню. Бо ці пташки можуть і вміють летіти високо та глибоко в тил до ворога. Найбільша перепона для українських очей у небі – це ворожі засоби радіоелектронної боротьби. кремлівці блокують та глушать українські системи військового зв’язку, супутникову навігацію, канали управління та передачі даних між дроном та оператором.

“У них “Орланів” дуже багато. Ми інтелектуально, а вони можуть масою. Наше головне завдання, це якраз створити ось такий інтелектуальний простір на фронті. Нам, навіть не страшно, що їх там скільки, 140 мільйонів. Та нам буде пофіг, якщо ми будемо далі в такому темпі розвиватися”, – запевнив “Алекс”.

Українські оператори безпілотників без упину навчаються маневрувати пташкою, аби повернути її назад, якщо вона потрапляє під дію ворожого РЕБ. ІТ-шники створюють програми, які могли б захистити українські коптери. А інструктори навчають дедалі більше військових, щоб ті вправно могли керувати безпілотником.

“Це окремий сегмент у плані розвідки, війни. Це новий вид військ. Якщо раніше у нас, ми знали, це танки, це піхота, це артилерія, це авіація. То це окремий сегмент і сегмент війни роботи майбутнього”, – ствердив “Мальтієць”.

Про роботу цього нового сегменту нам розповідають бойові інструктори підрозділу “Білі привиди”. Кажуть, навчити потрібно не лише пілотувати саму пташку, а й практикуватися у картографії, розпізнавати цілі, комунікувати з підрозділами, які і завдають вогневого ураження, тож часто навчання відбувається безпосередньо на лінії фронту.

“Коли пішли звістки з фронту про те, що там пілот підірвався, там розбомбили групу, яка била з дронів, ми почали обмінюватися інформацією і зрозуміли, що багато людей не розуміють, як правильно літати”, – зазначив “Мальтієць”.

Кожен вихід групи операторів дронів – це ризикований квест. Пілоти намагаються підійти якомога ближче до лінії зіткнення, щоб побачити і зафіксувати більше об’єктів. Ворожі засоби РЕБ зі свого боку роблять усе можливе, щоб знешкодити наші очі, перехопити управління, або ж вирахувати позиції оператора безпілотника.

“Безпеку себе і своїх побратимів, які їх оточують. Тому що, це найважливіше. Так, завдання виконати важливо, не втратити пташку також важливо, але найважливіше, це залишитись живим. Пілот і група, яка виходить на це завдання, вони знаходяться просто в нереальному ризику”, – повідомив “Алекс”.

Група, яка виходить на завдання, може потрапити під дію ворожого аероскопу і координати місця перебування пілота отримають окупанти. Однак, небезпека є і від звичайних російських безпілотників, у поле зору яких може потрапити пілот.

“Фелікс Куртаніч, ми з ним працювали разом. Він якраз і працював з дроном. Він був добровольцем. Загинув у батальйоні Кульчицького. Він якраз загинув від того самого “Орлану”. Тобто, “Орлан” зверху уже знаходився, вони не знали, приїхали на місце і їх накрили”, – зауважив “Алекс”.

Артилеристи без корегування дроном – сліпі. Не бачать, ані цілі, ані результату своєї роботи. Піхотинці використовують коптер, щоб отримати дані про розташування ворожих сил. Тож, очі у небі потрібні усім.

“Ми отримуємо абсолютно глобальну картинку того, що відбувається. Це підійде і під розвідку, і під десантно-штурмові бригади, це підійде і під артилерію, і під танкову дивізію. Під все, що завгодно. Так, за цим майбутнє”, – підсумував “Мальтієць”.

Одними лише безпілотниками не перемогти у війні, але їхня присутність у повітрі може істотно вплинути на успіхи на землі українських військових. Чи то використовувати цивільний квадрокоптер, чи високотехнологічний армійський дрон.

Євгенія Китаїва, Ганка Кудрявцева “5 канал”

Читайте також: Куплений литовцями безпілотник уже допомагає нищити русню на передовій – відео 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *