“Це мова моїх дідусів та бабусь”: історія школярки з Черкащини, яка перемогла в конкурсі імені Петра Яцика (Відео)

Здібності до мови Вікторія почала виявляти ще змалечку, її улюбленими іграшками були книжки

Піти з батьками до школи – не покарання для дев’ятирічної Вікторії. Родину тут чекають з іншої причини. Третьокласницю однієї зі шкіл Золотоноші сьогодні вітають із перемогою. Вікторія стала лауреаткою міжнародного конкурсу імені Петра Яцика – престижне змагання для знавців мови. Щороку в ньому беруть участь тисячі школярів та студентів.

Вікторія з учителькою почали готуватися до конкурсу ще торік. Найбільше уваги приділяли розвитку мовлення та мислення: складали речення, писали твори та тренувалися в усних розповідях. Здібності до мови Вікторія почала виявляти ще змалечку, її улюбленими іграшками були книжки.

Коли прийшла до школи – вчитися полюбила одразу. Натхненність дівчинки помітила вчителька.

“Коли дітки приходять у перший клас – ми вже бачимо, хто чим дише, вони всі приходять талановиті, а Віка була не по роках серйозна, самоорганізована, завжди доводила до кінця розпочату справу, от у неї чуття мови зразу було, вона знала, де яку букву поставить, яку поставити кому, бо вона багато читала”, – розповідає вчителька Вікторії Наталія Дубенець.

Вікторія ще восени перемогла на шкільному, районному та обласному етапах. Було важко: через карантин участь та підготовка – лише онлайн. Фінал мав відбутися ще навесні, але через війну перенесли на червень. Віка каже: складного не було нічого, найбільше їй сподобалося писати твір про польові квіти.

“Про те, як я складаю віночок, червоні маки, як краплинки крові, а дзвіночки дзвонять про перемогу”, – пояснює переможниця конкурсу імені Петра Яцика Вікторія Шеремет.

У власну перемогу не вірила до останнього, а потім була дуже розчулена. Говорить: вчила мову не лише для конкурсу, хоче досконало знати її.

“Тому що ми – українці, потрібно вивчати рідну українську мову, вона гарна, мелодійна. Це мова моїх дідусів і бабусь, тата і мами, і сьогодні я точно знаю, що ї з крапочками та є з хвостиком мають значення, тому що ворог хоче знищити їх”, – переконана школярка.

Її прагнення підтримують і батьки. Не лише допомагають вчитися доньці, а й самі більше пізнають українську.

“Матуся з нею займалась, купляла їй книжечки, підготовлювала, вона проявляла цікавість до цього всього. Ми тепер беремо приклад із Вікторії, вдосконалюємо нашу українську мову, ми в такому регіоні, що проскакує суржик, але навчаємось разом із Вікторією”, – каже тато дівчинки Сергій Шеремет.

Вікторія і надалі хоче більше пізнавати українську мову. І мріє, щоб таке бажання мав кожен українець.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: Дитячий голос, але не дитячі кадри: школяр з Ірпеня записав зворушливу пісню про війну

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *