ПЦУ просить Вселенського Патріарха позбавити кирила престолу

За даними пресслужби ПЦУ, від початку повномасштабної війни до ПЦУ перейшли 400 громад

Архієрейський собор Православної церкви України звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія та предстоятелів Помісних автокефальних церков з проханням притягнути до відповідальності очільника російської православної церкви кирила та позбавити його престолу. Про це повідомив у Facebook предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній.

Як повідомив Митрополит Епіфаній, Архієрейський собор Православної церкви України звернувся до Вселенського Патріарха та предстоятелів Помісних автокефальних церков з проханням осудити духовні злочини кирила і позбавити його престолу, зокрема “на підставі поширення єретичного етнофілетичного вчення про “русскій мір” та поширення схизм серед православних (безпідставного розриву євхаристійного єднання та створення єпархій рпц в межах Олександрійського Патріархату)”.

Крім того, предстоятель ПЦУ нагадав, що напередодні звертався до предстоятелів інших помісних Церков з проханням “від усієї повноти Православ’я засудити слова та дії московського патріарха кирила, який з амвону підтримує кровопролитну війну проти України”.

“Один із головних напрямків цієї боротьби – протистояння ідеології “русского міра”, цій фашистській, душогубській доктрині, загорненій у блискучу “фофудію” проповідей кирила гундяєва та його поплічників. На Архієрейському соборі, який днями відбувся у Святій Софії Київській, ми засудили цю ідеологію, яка через московський патріархат поширюється вже як єретичне вчення етнофілетизму, тобто поділу церкви за національною ознакою, яка ставиться найвище за все. Не є секретом, що патріарх кирило є одним із творців ідеології “русского міра”, її пропагандистом і популяризатором. Сама ця ідеологія, на моє переконання, підпадає під осудження етнофілетизму як єресі Константинопольським Собором 1872 року. Відповідно, Кирил Гундяєв як співтворець і пропагандист “русского міра” має підлягати осудженню, якщо не зречеться цієї єресі та не виявить плодів покаяння”, – зазначив Митрополит Епіфаній.

За даними пресслужби ПЦУ, від початку повномасштабної війни до ПЦУ перейшли 400 громад.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *