Масштабні обстріли: рашисти “привітали” Україну з Днем державності – як минув 155-й день повномасштабної війни (Відео)

Школярі зі звичайної каліфорнійської школи надіслали листи українським військовим

москва була болотом, болотом і залишилася. Певно, це найбільш точний коментар щодо сьогоднішніх масованих ракетних атак. Ворог уперше за останні тижні знову вдарив по Київщині. Обстрілював Кропивницький. Під вогнем і інші міста України, які вже занадто добре знають ціну кремлівської уваги. Як починався сьогоднішній день української державності – і чому жоден ракетний обстріл не здатен бодай щось змінити для країни ворога? Хроніку подій 155-го дня великої війни збирав Олексій Пасак.

День державності та Хрещення Русі-України – під звуки ракетної атаки. Зранку росія випустила зо два десятки ракет по українських містах. Вибухи почули мешканці Кропивницького. Щонайменше 5 людей загинули, 26 поранені.

Шість ворожих “Калібрів” вдарили по Київщині. У Вишгородському районі поцілили військову частину, що в Лютежі. Одна будівля зруйнована, ще дві пошкоджені. 15 людей поранені. Ще одну ракету вдалося збити над Бучанським кар’єром. Вирви від решток снаряду виявили в лісі. Країна-окупант обстріляла й Чернігівщину. 

“З 5-ї години 25 хвилин до 6-ї години 30 хвилин, населений пункт Гончарівське. По населеному пункту був здійснений обстріл із реактивних систем залпового вогню близько 20 снарядів по позиціях наших військ. Встановлено, шо пуски були здійснені з населеного пункту Зябрівка республіки білорусь. Є втрати в нашому особовому складі, вони уточнюються”, – повідомив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

Жодного дня без атаки. У ніч проти четверга росіяни знову обстрілювали Харківщину. В області загинув поліцейський – охоронець ТЕЦ. По Харкову поцілили з перероблених комплексів ППО С-300. Постраждалих немає. А ще – ворог укотре вдарив по парку Горького.

“Влучили вони просто серед лісу, навіть не наші господарські якісь будівлі, а просто це був майданчик, де стояли рослини, які чекали свого часу, коли їх висадять в парку. Так, це господарський ангар, де зберігаються наші новорічні прикраси, якісь елементи атракціонів, які чекають свого часу. Мабуть, у спотвореному якомусь розумі орків це дуже-дуже військовий об’єкт”, – розповів речник парку імені Горького Андрій Кравченко.

Росія може й далі безсило стріляти по наших містах, очікуючи зневіри та паніки від українців. Але цього не станеться. Так само світ більше не буде вагатися щодо реакції на спроби незаконної анексії української землі. В США пообіцяли діяти швидко, щоби дати зрозуміти ворогу – його тактика не спрацює. Як не спрацювала в лютому, на початку вторгнення.

“Цього тижня війна президента путіна проти України перейшла на шостий місяць. Ціна цього продовжує зростати. Тисячі мирних жителів убиті або поранені, 13 мільйонів українців були змушені залишити свої домівки. Історичні міста буквально розбиті до руїн. Дефіцит товарів, стрімке зростання цін на продовольство навколо. Все це тому, що президент путін мав намір завоювати іншу країну. Йому це не вдалося. Україна не була і не буде завойована”, – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Позиція США демонструє Україні – хто справжній братній народ. Про це говорять бійці, які боронять Харківщину. І їх підтримують не лише гаубиці М777 чи високоточні HIMARS. Але й листи, які їм передають звичайні школярі – зі звичайної каліфорнійської школи. 

“У Каліфорнії живуть українці, які дуже нам допомагають. Допомагають нашим захисникам, вони постійно присилають допомогу. Діти прислали дуже багато листів. І ми зараз підписуємо для них прапор з Харківської області – від добровольців, від госпітальєрів, від ЗСУ. Від всіх наших захисників”, – розповіла парамедик-волонтерка Ганна Демиденко.

“Хочу висловити слова подяки, в тому числіі дітям Америки. І дорослим, які нас дуже підтримують. Думаю, в ці часи ми зрозуміли, яка країна справді братня для нас. Дуже дякуємо їм за всю допомогу, починаючи від гуманітарки і закінчуючи HIMARS. Разом переможемо”, – розповів військовослужбовець ЗСУ “Рогалик”.

А поза мирними хвилинами – на Харківському напрямку триває робота. Щоби не дати жодному окупанту навіть натяку на те, що вони можуть й далі триматися за тимчасово зайняті території. Для цього щодня і щоночі – працює і аеророзвідка, і самохідна артилерія.

“Приблизно 12 чоловіків там побачили. Розвідка наша. Зараз “пташка” полетить, почнемо по них працювати”, – зазначив військовослужбовець ЗСУ “Пророк”.

В Генштабі повідомляють, за минулу добу на концерт Кобзона зібралися ще близько 160 окупантів. Згоріли ще 4 російських танки, 8 бойових броньованих машин, 11 артилерійських систем та 7 одиниць автомобільної техніки. Підбито ще три ворожих безпілотники.

Олексій Пасак, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, ворог покращив тактичне положення в напрямках Соледара та Вершини

Нагадаємо, наші війська знищили 2 склади окупантів та завдали чимало ударів по їхніх позиціях на півдні. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *