В Україні відзначають День Сил спеціальних операцій ЗСУ – що відомо про свято та хто такі ССО

За 8 років війни на Донбасі та від початку повномасштабного вторгнення армійці ССО відзначились у проведенні багатьох бойових операцій

Воїни Сил спеціальних операцій 29 липня відзначають своє професійне свято. Це наймолодша та найсучасніша складова ЗСУ, гаслом якої є фраза Святослава Хороброго “Іду на Ви”. Сили спеціальних операцій – це окрема складова ЗСУ. Про це йдеться на сайті ССО ЗСУ.

ССО заснували 2016 року. Туди входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій. 

Читайте також: Зеленський змінив командувача ССО ЗСУ

День ССО встановили указом президента від 26 липня 2016 року.

[social type=”telegram” url=”https://t.me/operativnoZSU/33795″]

Військова еліта

До ССО входять добре навчені та мотивовані армійці. Вони можуть підривати тил противника, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти важливих заручників або захоплювати ворогів. Бійців ССО називають військовою елітою держави.

Військові здійснюють спеціальну розвідку. Їх залучають до розвідки з метою підготовки держави до оборони чи проведення спеціальних операцій. 

Чи всі можуть потрапити в ССО

Сили спецоперацій мають високі вимоги щодо добору кандидатів на службу. Зазвичай відбір проходять лише 10% кандидатів. Кредом бійців є “перевага якості над кількістю”. 

Крім того, велику увагу в ССО приділяють підготовці особового складу. Для того, щоб потрапити на службу до цієї складової ЗСУ, кандидат повинен подати заявку на проходження кваліфікаційного курсу. Далі – важкі випробування на полігоні. 

Стандарт НАТО

Сили спеціальних операцій першим досяг сумісності із НАТО. Наприклад, 24 липня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію як підрозділ SOF. Це означає, що він може залучатися в Сили швидкого реагування НАТО.

Завдання, які успішно виконали ССО

За 8 років війни на Донбасі та від початку повномасштабного вторгнення воїни ССО відзначились у багатьох бойових операцій. Зокрема, у відкритому протистоянні з противником та в тилу.

[social type=”telegram” url=”https://t.me/operativnoZSU/33893″]

Наприклад, 27 липня повідомили, що нашим спецпризначенцям вдалося ліквідувати цілу групу окупантів на Херсонському напрямку. Воїни здобули документи та шифри ворога, а також карти. 

Читайте також: У Командуванні ССО розповіли, як встановлювали фізичний контроль над островом Зміїний – фото

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *