Україна свої зобов’язання виконала: що відомо про експорт зерна з чорноморських портів – сюжет (Відео)

Щоб підтвердити початок роботи порту “Чорноморськ”, туди прибув президент України, а також посли країн G7

Перший від початку війни корабель завантажили збіжжям у порту “Чорноморськ”. Уже сьогодні або вихідними звідси почнуть вивозити продовольство, яке 5 місяців блокує росія. Натепер у портах Одещини чекають 17 кораблів із понад пів мільйона тонн зерна та олії, які завантажили ще до війни. Щоби підтвердити початок роботи “Чорноморська”, туди прибув український президент, а також посли країн G7. Більше про деблокаду знає журналістка “5 каналу” Христина Катарина.

Уперше від початку війни в порту “Чорноморськ” знову кипить робота. Зерном вантажать корабель, який відвезе багаж тим, хто його найбільше чекає. Після п’яти місяців російської блокади та продовольчого тероризму – “Чорноморськ” нарешті відкрили для експорту продовольства. Поки хтось блокадою забирає життя в інших держав, Україна дає їм змогу вижити, заявив президент Володимир Зеленський. Він особисто прибув у порт, щоби підтвердити: Україна готова вивозити збіжжя. Тепер слово за міжнародними партнерами.

“Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Наша сторона повністю готова. Усі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати”, – заявив президент України Володимир Зеленський. 

ООН і Туреччина взяли на себе роль гарантів, і саме за їх посередництва 22 липня Україна й росія підписали угоду про деблокаду українських портів. А цієї середи у Стамбулі почав діяти Спільний центр із контролю та координації експорту зерна з України. Туреччина та ООН повинні погодити безпечні зелені коридори, якими судна зможуть пересуватися до Босфорської протоки. І тільки тоді кораблі зі збіжжям зможуть покинути українські порти. Натепер до експорту готові “Чорноморськ” та “Одеса”. А вже наступного тижня запрацює і “Південний”, заявив міністр інфраструктури. 

“Головне для нас – наші домовленості з ООН і з Туреччиною. Вони є гарантами виконання цієї ініціативи і забезпечення безпеки. У наших територіальних водах ми покладаємося на наші збройні сили. Зі свого боку ми зробили все, що можливо, вже на 200%”, – заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. 

“Ця угода, як сказав генеральний секретар, важлива не лише для України та української економіки, а й для світу, тому що вона допоможе запобігти глобальній продовольчій кризі”, – зазначила координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані. 

Щоби підтримати початок втілення зернової угоди, до порту “Чорноморськ” прибули й представники ЄС та посли країн “Великої сімки”. Одноголосно заявили: Україна свої зобов’язання виконала. Того ж очікують і від росії, за кожним кроком якої пильно стежать. 

“Кораблі тут, вони завантажені й готові відчалити. Нині почали вантажити ще більше суден. Закликаємо росію погодити коридори, необхідні для вивезення зерна. Сподіваємося це незабаром побачити”, – каже амбасадорка Канади в Україні Лариса Ґаладза. 

“Разом з усіма ми очікуємо, що росія зробить усе від неї залежне, аби виконати цю угоду. Ми дуже вдячні Україні за велетенські зусилля, які вона докладає до того, аби реалізувати цю домовленість. Правду кажучи, найкраще, що може статися – це якщо росія припинить вторгнення в Україну й дозволить кораблям із зерном робити те, що вони робили до війни. Їжа ніколи не повинна ставати зброєю”, – заявила амбасадорка Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Через три українських порти Київ сподівається вивезти понад 20 мільйонів зерна, які заблокувала росія.  Щомісяця хочуть експортувати до 5 мільйонів збіжжя, кажуть у Мінінфраструктури. І попереджають: якщо окупанти зриватимуть домовленості та продовжать обстрілювати порти, Україна повернеться до експорту залізницею і судноплавним Дунаєм. 

Христина Катарина, “5 канал”

Нагадаємо, раніше в ООН розповіли, коли вийде в море перше судно з українським зерном

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де було зерно, підготоване до відправлення на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де було підготовлене до відправлення зерно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *