“Кожен захисник повинен вміти знешкодити заряд”: як тероборонівці на Київщині навчають побратимів бою (Відео)

На полігоні вправи максимально наближені до бойових

Вже приймали бій на Київщині та на сході країни, але не перестають навчатися, тренуватися і вдосконалювати себе. Військовослужбовці 114-ї бригади територіальної оборони регулярно проводять навчання з тактики, мінно-саперної справи та медицини. Як відбуваються заняття – бачила журналістка “5 каналу” Євгенія Китаїва.

На полігоні вправи максимально наближені до бойових. Інструктори вимагають у бійців не лише влучно стріляти, а й правильно та швидко рухатися. Відпрацьовують сценарії взаємодії бійців між собою, коли в одного з армійців закінчуються набої під час контактного бою, або ж хтось отримує поранення.

Вправи для відпрацювання інструктори складали, спираючись на досвід тероборонівців 114-ї бригади, які повернулися після виконання бойового завдання на сході країни. Путінські ординці нині використовують тактику випаленої землі. І під щільну роботу своєї ж артилерії відправляють штурмові групи піхоти. Аби бійці були готові до таких подій на полі бою, інструктори до автоматизму відпрацьовують із ними різні сценарії. 

“Беремо цей досвід, який хлопці повертаються і розказують нам. Ми проводимо навчання максимально близько до бойових – зі стрільбами, зі зривами, з налаштуванням зв’язку”, – розповідає інструктор 114-ї бригади ТрО “Філ”.

Тренуються бійці не лише в тактиці. Вивчають зв’язок, керування квадрокоптером і вибухово-саперну справу.

“Ми навчаємо не як розібрати снаряд, а навчаємо, як його знешкодити. Специфіки кожного заряду навчаємо. Кожен боєць повинен вміти знешкодити заряд, який знайшов на полі бою”, – розповідає інструктор.

Основний акцент інструктори-сапери роблять на заборонених Женевськими конвенціями снарядах і мінах. Адже росіяни, попри свій підпис у цьому документі, активно використовують заборонену зброю. Тож важливо, аби бійці знали, як правильно ці боєприпаси розмінувати.  

рашисти мінують не лише ділянки фронту, а й тимчасово окуповані населені пункти. Після деокупації на Київщині розмінували 270 міст і сіл. Однак роботи для саперів у регіоні ще багато.

“Що стосується територій, а особливо лісів, на сьогоднішній день ця робота ще не повністю зроблена, вона продовжується. Через те, що це величезна територія, на жаль, ця робота триватиме ще довго”, – сказав голова Київської облдержадміністрації Олексій Кулеба.

Не менш важливим елементом навчань є заняття з тактичної медицини. 

“Перед тим, як попасти в зону бойових дій, кожен боєць кожного підрозділу має розуміти, що всі, хто з ним поруч, вони підготовлені, щоб допомогти в першу чергу собі, а в другу чергу своєму побратиму”, – розповідає інструктор 114-ї бригади ТрО “Джед”.

“На рахунку йде кожна секунда. Не хвилина навіть, секунда. Дійсно важливо, щоб кожен умів надати допомогу. Від цього залежить кількість тих, хто виживе після поранень”, – каже інструктор 114-ї бригади ТрО “Мамка”.

Бійці розуміють, ці знання на фронті рятують життя. Тому на заняттях викладаються на всі сто відсотків, хоч то практика, хоч теорія. 

Євгенія Китаїва, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Нагадаємо, видатні генерали різних армій світу відвідали позиції Тероборони на Київщині

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *