Вбивство українських полонених в Оленівці: Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих

Лубінець повідомив, що звернувся до своєї російської колеги Тетяни Москалькової

Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих полонених в Оленівці Донецької області.

Про це Суспільному розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі єдиного телемарафону.

“Я офіційно звернувся до Міжнародного Комітету Червоного хреста, до Моніторингової місії ООН, до їхніх керівників з тим, щоб як уповноваженому Верховної Ради з прав людини мені надали можливість відвідати це місце воєнного злочину”, – сказав Лубінець.

Він нагадав, що міжнародні інституції, у першу чергу ООН і МКЧХ, були гарантами безпеки, коли бійці виходили з “Азовсталі”.

“Вони гарантували їхню безпеку і повернення додому через процедуру обміну. І ми вимагаємо, щоб вони цього дотримувалися. І так само надали мені особисто можливість, щоб я туди прибув“, – сказав Лубінець.

При цьому зазначив, що звернувся до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з пропозицією прибути разом із ним до Оленівки.

Він також повідомив, що вимагає від РФ відвідати поранених в Оленівці українських військовополонених.

“Обов’язкове відвідування поранених. Свідчення поранених слугуватимуть додатковим доказом того, що насправді там відбулося: як відбувався процес переведення, що казали хлопцям, чому їх переводять і саме в цей барак. Наскільки ми знаємо, позитивних змін в умовах тримання там не було”, – пояснив Лубінець.

Він також повідомив, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих військовослужбовців, які утримувалися в Оленівці.

Посадовець також розповів, що запросив у російської сторони інформацію про загиблих і поранених військовополонених.

“Поки що ми не отримали списки. А я знаю, що у російської сторони вони є, але на даний час ми їх не отримали”, – сказав омбудсмен.

Лубінець розповів, що є підстави вважати, що йдеться про військову операцію, яка давно готувалася.

“Цей барак був побудований окремо. Для нас це показник того, що це військова операція давно готувалася”, – пояснив омбудсмен.

Крім того, за словами Лубінця, про підготовку до спецоперації свідчить і те, що на окремих телеграм–каналах ще в червні обговорювалося, що українські Збройні сили будуть бити по Оленівці.

“Ми припускаємо, що це був вибух зсередини будівлі. Оскільки бараки, розташовані поруч, не постраждали. Навіть скло не постраждало. Думаю, що всі військові експерти в один голос скажуть, що це у принципі неможливо, якщо б у барак влучила будь–яка ракета. Так само не постраждали якимось, напевно, дивом, російські військові, які там знаходилися. Жоден працівник цієї виправної установи теж не постраждав”, – сказав Лубінець.

Як один з варіантів, який розглядається, цей злочин вчинили, щоб приховати те, що там відбувалося. Факти катувань, неналежного тримання.

Нагадаємо, інститут вивчення війни (ISW), реагуючи на вбивство українських військовополонених у Оленівці, зазначає, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи HIMARS.

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти опублікували прізвища поранених та загиблих полонених, які постраждали внаслідок атаки рашистів на колонію в Оленівці. 

Також, російське посольство в Британії продовжує показувати рівень рашистської дипломатії на весь світ. На цей раз вони на своїй сторінці в Twitter закликали стратити українських військовослужбовців полку “Азов”, які перебувають у російському полоні.

Нагадаємо, патронатна служба “Янголи Азову” підтвердила інформацію про удар по колонії в Оленівці, де утримують полонених полку “Азов”.

Організація з’ясовує імена загиблих і постраждалих через свої канали.

Також, СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки.

Читайте також: Білецький оголосив “полювання” на причетних до масового вбивства полонених в Оленівці.

Як повідомляв 5.ua, Генштаб ЗСУ підтвердив, що російські окупанти здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл колонії в Оленівці. 

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що рашисти заявили про нібито загибель 40 українських полонених у колонії в Оленівці – у ГУР офіційно це не підтверджують.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *