Вбивство “азовців” в Оленівці: росіяни мали сім цілей – Центр стратегічних комунікацій

ООН та “Червоний Хрест були гарантами життя цих військовополонених

У Центрі стратегічних комунікацій виділили сім цілей, якими керувалися росіяни, знищуючи українських військовополонених в тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині. Про це йдеться на каналі Центру в Telegram.

У Центрі повідомляють, що заяви росії про нібито український обстріл бараку системами M142 HIMARS і демонстрація уламків ракети є свідомою брехнею та фабрикуванням доказів. Доказами цього вказано таке:

  • Непричетність HIMARS легко довести, адже кожен постріл і ціль влучання надійно документуються. Точність ураження цілей HIMARS засвідчена успіхами ЗСУ у знищенні тилових військових об’єктів росіян.
  • Інформація про перебування військовополонених з “Азовсталі” в Оленівці була публічною, тому ЗСУ не мали мотиву здійснювати атаку на цей населений пункт.
  • Попередні висновки, зроблені за оприлюдненими фото й перехопленими СБУ розмовами окупантів, дають підстави розглядати версію про підрив у середині бараку.

Крім того, як зазначається, є достатні підстави стверджувати, що вбивство військовополонених в Оленівці було умисним і завчасно запланованим російською стороною, і мало такі цілі:

  • дискредитацію політичного керівництва України фальшивими звинуваченнями у “злочинному наказі” та хибності політичного рішення про здачу в полон гарнізону “Азовсталі”.
  • дискредитацію ЗСУ фальшивими звинуваченнями у виконанні “злочинних наказів” або ж у професійній некомпетентності у визначенні й точності ураження цілей;
  • дискредитацію західних постачань зброї для України;
  • приховану страту військовослужбовців полку “Азов”;
  • знищення свідків та жертв катувань українських військовополонених;
  • деморалізацію українського суспільства шокуючою новиною;
  • для підриву бойового духу ЗСУ і волі до спротиву. (Злочин вчинено одночасно з поширенням відео про садистську розправу над українським полоненим).

“Вбивство військовополонених потребує ретельного міжнародного розслідування за участі ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров’я цієї категорії військовополонених”, – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, полк “Азов” вважає, що удар по колонії, де перебували українські військовополонені, є актом публічної страти, який Росія здійснила через безкарність.

Як повідомляв 5.ua, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих полонених в Оленівці Донецької області.

Нагадаємо, інститут вивчення війни (ISW), реагуючи на вбивство українських військовополонених у Оленівці, зазначає, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи HIMARS.

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти опублікували прізвища поранених та загиблих полонених, які постраждали внаслідок атаки рашистів на колонію в Оленівці. 

Також, російське посольство в Британії продовжує показувати рівень рашистської дипломатії на весь світ. На цей раз вони на своїй сторінці в Twitter закликали стратити українських військовослужбовців полку “Азов”, які перебувають у російському полоні.

Нагадаємо, патронатна служба “Янголи Азову” підтвердила інформацію про удар по колонії в Оленівці, де утримують полонених полку “Азов”.

Організація з’ясовує імена загиблих і постраждалих через свої канали.

Також, СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки.

Читайте також: Білецький оголосив “полювання” на причетних до масового вбивства полонених в Оленівці.

Як повідомляв 5.ua, Генштаб ЗСУ підтвердив, що російські окупанти здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл колонії в Оленівці. 

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що рашисти заявили про нібито загибель 40 українських полонених у колонії в Оленівці – у ГУР офіційно це не підтверджують.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *