США ліквідували лідера “Аль-Каїди” Аймана аль-Завахірі – ЗМІ

Чекаємо на підтвердження інформації Білим домом

Лідер “Аль-Каїди” Айман аз-Завахірі був убитий унаслідок удару безпілотника США в Афганістані – про це повідомляє DW із посиланням на джерела.

Про результати операції було повідомлено напередодні запланованого звернення президента США Джо Байдена, виступ якого має відбутися ввечері (за місцевим часом).

Як зазначається з посиланням на Associated Press і Reuters, США завдали удару на вихідних, але відклали оприлюднення інформації до підтвердження його смерті.

У Білому домі не підтвердили ліквідацію аз-Завахірі, але анонсували, що Байден говоритиме про успішну антитерористичну операцію проти важливої ​​цілі “Аль-Каїди”. Зазначається також, що “жертв серед цивільного населення не було”.

У вихідні МВС Талібану спростувало повідомлення про удар безпілотника в Кабулі. Але речник Талібану Забіхуллах Муджахід пізніше заявив про “повітряну атаку” на резиденцію.

“Характер інциденту спочатку не розкривався. Служби безпеки і розвідки Ісламського Емірату розслідували інцидент і в ході попереднього розслідування встановили, що атаку здійснили американські безпілотники”, – написав Муджахід у Twitter.

Єгипетського хірурга Аймана аз-Завахірі визнали організатором нападів на США 11 вересня 2001 р., коли загинуло майже 3000 людей.

Довідка DW: лідер “Аль-Каїди” народився 1951 р. в родині вищого класу в Каїрі. Підлітком він приєднався до забороненого ісламістського угруповання “Брати-мусульмани”.

Був серед сотень заарештованих і звинувачених у причетності до вбивства президента Єгипту Анвара Садата в 1981 р. Звинувачення з нього зняли, але він провів три роки в єгипетській в’язниці за звинуваченням у зберіганні зброї – це, кажуть, ще більше радикалізувало його. Після звільнення аз-Завахірі поїхав до Афганістану, познайомився з бен Ладеном і брав участь у боях проти радянських військ.

Вважається, що він налагодив міцні стосунки з бен Ладеном наприкінці 1980-х рр., коли лікував його в печерах Афганістану під час радянських бомбардувань.

У 1998 році він став другим командувачем Аль-Каїди.

Після вбивства бен Ладена американськими військовими в 2011 році аз-Завахірі очолив список найбільш розшукуваних утікачів ФБР, за його голову обіцяли винагороду в 25 млн доларів.

Читайте також: У Білому домі анонсували новий пакет військової допомоги для України на $550 млн

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *