“Не підірвали шляхи на Кримському перешийку”: Стерненко про тих, хто здав Херсон (Відео)

Активіст вважає, що не було належним чином організовано оборону під час повномасштабного вторгнення

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та активіст Сергій Стерненко обговорили, чому стала можливою окупація Херсону та оточення Маріуполя і хто має за це понести відповідальність. 

“Якщо Івана Баканова відсторонили спочатку з посади голови СБУ з формулюванням “за те, що він не виконував свої обов’язки у відповідності до статті 41, дисциплінарного статуту ЗСУ”, то ця процедура передбачає службове розслідування щодо нього. Якщо було службове розслідування, значить були підстави вважати, що він вчинив і якесь певне правопорушення. І якщо Івана Баканова звільнили через те, що він брав на роботу в СБУ російського агентуру, як у випадку із колишнім начальником управління СБУ щодо Криму, якого підозрюють зараз у державній зраді, то в такому разі, мені здається, Іван Баканов має бути щонайменше під дуже ретельним розслідуванням вже конкретно його діяльності, тому що ми не можемо залишати безкарними сьогодні тих вищих посадових осіб, які в активній або пасивній формі сприяли окупації України та збройній агресії рф проти України”, – каже активіст.

“Тому що по Криму є дуже великі запитання, а саме по Кримському перешийку, по Херсонщині. Ми чудово розуміємо, що швидка окупація Херсонщини і оточення Маріуполя стали можливими тільки тому, що не було належним чином організовано оборону під час повномасштабного вторгнення – підрив оцих трьох шляхів, які ідуть через Кримський перешийок. Це призвело до катастрофічних наслідків”, – говорить Стерненко.

Активіст переконаний, що мають бути ті, хто за це відповість. 

“І за це мають відповідати або вище військово-політичне керівництво, якщо воно приймало такі рішення, або ті люди, які безпосередньо були причетні до саботажу організації цієї оборони. І я впевнений, що якщо навіть зараз ця тема не буде активно порушуватися, то після нашої перемоги ми обов’язково маємо до неї повернутися. І всі люди, які буди причетні до зриву оборони півдня, вони мають понести найсуворішу відповідальність. Тому що, як я вже сказав, це має сьогодні для України дуже серйозні і негативні наслідки”, – каже Стерненко.

Він також наголосив, що на таких державних посадах, як в СБУ, повинні бути щонайменше такі посадовці, які не мають бути пов’язані із рф.

“А коли призначається голова СБУ по АР Крим, який співпрацює з російськими окупантами, то тут уже ж цілком однозначна картина. Річ у тім, що щодо цього очільника кримського управління, громадськість попереджала ще до його призначення. Журналістка Ольга Решетилова писала, що він пов’язаний зі спецслужбами рф, що його не можна в жодному разі призначати, але натомість він усе одно був призначений. Наслідки ми побачили”, – резюмує Стерненко.  

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *