Що з’їсти, коли голод тисне? Пляцки св. Йоана Марії Віаннея

Святий Йоан Марія Віанней народився у надзвичайно вбогій сім’ї. Ставши священником, він надалі уникав усілякого комфорту.

Святий обмежував свої матеріальні потреби до необхідного мінімуму. Він жив у дусі вбогості, яка — коли її правильно переживати — стає великою чеснотою.

Арський пастир не мав ґрунтовної теологічної освіти. Своє священницьке служіння виконував переважно в сповідальниці, на молитві й під час багатогодинних адорацій Пресвятих Дарів. Він охоче приймав тривалі пости в намірі грішників. Невпинно надихали його слова з Євангелія: «Цей же рід злих духів виганяється лише молитвою і постом» (Мт 17,21).

 

Пляцки святого

Цей священник був здатний цілий тиждень прожити на трьох картоплинах, які він ще й не раз їв запліснявілими, бо варив усі зразу. Але деколи він робив собі пляцки «matefaims» (заморювачі голоду) і запивав їх невеликою кількістю води.

Ці пляцки робляться з борошна, яйця, води і солі. Наведений нижче рецепт багатший за перелічені складники, тому й смакуватиме нам більше.

Інгредієнти:

250 г борошна
70 г цукру
2 яйця,
4 ложки молока
2 ложки рому
100 г масла

Спосіб приготування:

Всипати в ємність борошно й цукор, розмішати. Окремо збити яйця з молоком і ромом. Додати до борошна.

На сковорідці розтопити масло і смажити тісто невеликими порціями до золотистого кольору. Посмажені пляцки посипати цукровою пудрою; подавати теплими.

Якщо для вас важливо, щоби пляцки були ще смачнішими, можете перед смаженням додати в тісто трохи тертих яблук або родзинок, вимочених у ромі.

 

Як витримати піст?

Як святому Йоанові Марії Віаннею вдавалося витримати такі суворі довгі пости? Відповідь не це запитання дає одна з його думок.

«Боже благодать допомагає нам ходити і підтримує нас. Ми потребуємо її так само сильно, як каліка — своїх милиць».

Переклад CREDO за: Марія Паола Дауд, Aleteia

 

https://credo.pro/2022/08/299079

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *