СБУ встановила зрадників, які допомогли росії викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна

Вартість вкраденого зерна становить понад 200 млн доларів

СБУ встановила зрадників, які допомогли росії викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна з тимчасово окупованих Херсонщини і Запоріжжя. Про це йдеться на телеграм-каналі Служби безпеки України.

Як повідомили у спецслужбі, вартість вкраденого зерна становить понад 200 млн доларів США.

СБУ заявила, що встановила весь ланцюжок причетних – починаючи від зрадників, які підписали дозволи на вивезення зерна, і закінчуючи усіма членами екіпажу 10 російських кораблів, якими транспортують награбоване.

Як зазначається, вже повідомлено про підозру фігурантам:

  • Євгену Балицькому – очільнику російської окупаційної адміністрації на захопленій частині Запорізької обл.;
  • Олександру Сауленку – самопроголошеному в. о. мера міста Бердянськ;
  • Володимиру Стельмаченку – “директору” Бердянського морського порту.

Їм оголошено про підозри за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 8 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ст. 111-2 (пособництво державі агресору); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Арештовано й майно, що належить Балицькому та його сім’ї, на загальну суму понад 149 млн грн (зокрема 4 повітряних судна малої авіації, які знаходяться в Київській області).

Іншим учасникам злочинної схеми також планується оголошення підозр, повідомили в СБУ.

“Колаборант Балицький видав “розпорядження”, на підставі якого на окупованих територіях було введено тимчасову адміністрацію. Унаслідок цього псевдопідприємству “Державний зерновий оператор” було незаконно передано майно 7 агропромислових комплексів і зернових терміналів на території Запорізької області”, – повідомили в українській спецслужбі.

Псевдоголова Бердянська Сауленко з “директором” Бердянського морського торговельного порту Стельмаченком забезпечили те, аби зерно було відібране зі складів та завантажене на корабель Zhibek Zholy під прапором рф.

Також правоохоронці задокументували вивезення морем викраденого із тимчасово окупованих територій Херсонщини та Запоріжжя українського зерна через порти та термінали, розташовані в тимчасово окупованому Криму. росія намагалася вкрасти крадене зерно на кораблях під прапорами рф та Сирії: “Надежда”, “Сормовский-48”, “Федор”, “Матрос Кошка”, “Матрос Позынич”, Zhibek Zholy, “Св. Костянтин”, “Михаил Ненашев”, LAODICEA.

“Втім, завдяки оперативному реагуванню СБУ, незаконному відвантаженню викраденої пшениці вдалося запобігти. Зокрема, на вказані судна та зернову продукція, яка ними транспортується, українським судом накладено арешт. Також Туреччина, Єгипет та Ліван відмовились та відмовляються приймати та розвантажувати вказані морські судна”, – мовиться в повідомленні.

У СБУ також повідомили, що встановили ще п’ять іноземних морських суден, що незаконно вивозять зерно з морських портів тимчасово окупованих українських територій, та на які планується накладення арештів.

У співробітництві з правоохоронними органами США, Туреччини, Лівану та інших держав триває спільне розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення, зокрема арешту морських суден, які перевозять викрадене українське зерно, в портах їх призначення, повідомили в СБУ.

Читайте також: СБУ перехопила розмову окупантів, які підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в Оленівці – відео

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *