Швейцарський табір: у Черкасах відкрили літній клуб для школярів – сюжет (Відео)

Насамперед дітям подобається те, що кожного дня приїздять гості

Літній клуб для школярів відкрили у Черкасах. Це українсько-швейцарський проєкт “Ми вдома – в Україні”. Заявка Черкаської громади стала однією із найкращих з-поміж 200. Іноземні фахівці склали графік відпочинку і навчили своїх методів роботи українських лекторів. Як таборують у Черкасах по-швейцарськи, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Активні, веселі та готові до пригод школярі зібралися до літнього табору. На майданчиках багато сміху та біганини – тут їх не просять бути спокійними та ідеальними. Це перша зміна українсько-швейцарського літнього табору у Черкасах. На території міської школи 5 локацій, які запропонували швейцарські колеги. Тут чергують навчання, релакс та фізичну активність.

“У мене тут з’явилося багато друзів, і я хочу тут провести усю зміну”, – каже учасник табору Олександр.

Насамперед дітям подобається те, що кожного дня приїздять гості – це можуть бути рятувальники чи поліція з корисними лекціями. Серед локацій і незвична для українців це частина класичної демократичної програми швейцарських педагогів. Тут дітей вчать висловлювати свою думку і поважати чужу.

“Просто тут може кожен висловити свою думку і ніхто тебе не осудить, просто ти висловлюєш, а тебе може хтось підтримати, може хтось ні, але він тебе не осудить, просто висловить свою іншу думку”, – зауважила учасниця табору Анна Афанасьєва.

А в підвалі облаштували справжній кінозал із пізнавальними фільмами. Під час повітряної тривоги всі локації можна відтворити у цьому сховищі, тут одночасно може перебувати до трьохсот дітей. Загалом за кілька змін до табору завітають 450 учнів. Серед них чимало і переселенців. 12-річна Валерія з рідними рятувалася з окупованого Херсона, тепер у порівняно спокійних Черкасах шукає друзів.

“Ми жили недалеко від Чорнобаївки, там потужні вибухи були, там все літало – було дуже погано. Коли ми виїхали перший раз – не змогли виїхати. Я два місяці була сама, думаю, ну табір, можливо там буде цікаво. Дуже цікаво, гарних людей багато знайшла”, – розповіла учасниця табору Валерія Іванова.

Війна вплинула і на черкаських учнів, тож з усіма таборянами працюють психологи. На локації пізнають себе та світ лежачи.

“Працюють психологи із дітками, намагаються емоції, які у дітей викликають, ті чи інші події – спрямувати у правильне русло або вчаться їх не бороти, а справлятися”, – наголосила тренер Оксана Пишна.

Для проєкту обрали 30 українських громад із більш як 200, які подавали заявки. Швейцарські організатори надали необхідні книги, ігри та обладнання. А своїх методів виховання дітей навчили українських лекторів на спеціальних тренінгах.

“Насамперед це, звичайно, питання такої інтеграції внутрішньопереміщених осіб у життя наших міст, тому що це наші діти вже, з першого вересня вони почнуть навчання в наших черкаських школах і треба, щоб вони вже почали процес адаптації ну і звісно всі діти скучили за дітьми, ковідні питання, потім війна і діти ходили до школи там в сумі три місяці”, – підсумувала заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Це крок до вдосконалення українських таборів, кажуть у школі. Швейцарська програма допоможе дітям знайти свої таланти й бути впевненішими.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: “Дорога життя”: як у Києві відбувся благодійний забіг шляхом евакуації дітей з “Охматдиту”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *