“Буде страшна ядерна катастрофа”: інженер ЗАЕС пояснив, чим саме загрожують російські обстріли

На Чорнобиль можлива аварія не буде схожою – найближчим референсом буде ситуація на Фукусімській АЕС

Обстріли російською армією Запорізької АЕС можуть призвести до ядерної катастрофи, яку можна порівняти із аварією на першій Фукусімській АЕС у 2012 році. Найбільший ризик наразі виникає через обриви ЛЕПів.

Про це розповів інженер станції, особа якого не розкривається, в інтерв’ю ВВС.

“Російські військові розбивають лінії електропередач, що зв’язують нас з енергосистемою України, прикриваючись тим, що “це нібито роблять ЗСУ”. Наслідки таких обстрілів не дуже критичні для України в цілому. Але фатальні для ЗАЕС”, – розповів він.

Атомник пояснив, що АЕС повинна кудись видавати електроенергію – інакше починає “захлинатися”, енергоблоки аварійно відключаються і відбувається “блекаут”, коли жоден блок не видає потужність “назовні”.

“Може здатися, що нічого страшного, але є одне “але”. Енергоблоку потрібна електрика, щоб працювали насоси, які охолоджують ядерне паливо у реакторі чи у басейні витримки. Це дуже довгий процес. Без цього охолодження буде страшна ядерна катастрофа”, – наголосив інженер.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Він запевнив, що росіяни прекрасно розуміють ситуацію, ламають високовольтні лінії та одразу пропонують під’єднати ЗАЕС до енергосистеми рф.

“Якщо ми раптом “сядемо на нуль”, тобто трапиться “блекауту”, нам потрібно буде будь-яке живлення зі “сторони”, щоби живити насоси для охолодження ядерного палива. Тобто росіяни спеціально влаштовують нам “блекаут”, щоб потім нам “допомогти”. Саме зараз це дуже близько. Може, завтра, може, післязавтра вони розгатять останню лінію”, – попередив фахівець.

Ще один, хоч і менш вірогідний, на його думку, сценарій – рашисти підривають машинний зал на працюючому енергоблоці.

“Технічно ми повністю готові до цієї нештатної ситуації. Ми знаємо, що робити, в нас є кошти для її ліквідації. Але ми дуже сильно втомилися. Люди виснажені та налякані… На Чорнобиль це не було б схоже. Це ближче до того, що сталося на Фукусімі… Цей сценарій може повторитись на ЗАЕС, але причини – не природне лихо, а обстріли російської армії”, – резюмував інженер.

Раніше Головне управління розвідки МОУ повідомило, що окупанти готують провокацію на ЗАЕС – для цього підігнали самохідну артилерійську установку “Піон”, почепили туди український прапор, от тільки літеру “Z” стерти забули.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *