10 років роботи забрала війна: як сім’ям бійців допомагають відшкодувати збитки за втрачений бізнес – сюжет (Відео)

Фонд вже опрацював понад 100 подібних заявок та переказав кошти

Підтримати сім’ї ветеранів та їхні бізнеси під час великої війни. А ще – зробити процес отримання державної допомоги максимально спрощеним та доступним. Таку мету втілюють від травня в українському ветеранському фонді. Організація допомагає сім’ям військовослужбовців, які є внутрішньо переміщеними особами, відшкодувати витрати на ведення бізнесу. Вже 100 таких заявок фонд опрацював та переказав кошти. Далі – планують збільшувати масштаби ветеранської бізнесової допомоги. Як отримати фінансову підтримку родинам українських ветеранів та наскільки важливим є такий крок від держави нині – дізнавалася журналістка “5 каналу” Олена Рибінська. 

Те, що лишилося від реабілітаційного центру для особливих дітей після приходу росіян в Ірпінь. Анастасія Нехлюдова, керівниця центру, до його створення йшла десять років. У 2014-му її сім’я переїхала з Луганська до Сєверодонецька, а по тому – до Ірпеня, на Київщині. Тут власними силами, два роки тому, таки вдалося відкрити центр для особливих діток. Бо ж і на власному досвіді Анастасія знає, наскільки помічною є така праця з дітьми.

“Моя мрія, тому що моїй дитині цього не вистачало, денне перебування дітей з особливими потребами, майже таке як садок, щоб діти вчилися адаптації и соціалізації в соціумі. Поки дитина на індивідуальних заняттях, потім в групу, потім в соціум звичайний – садок чи школу. І багато дітей пішли в звичайний садок, школу, вони були соціалізовані”, – розповіла керівниця центру корекції психічного та фізичного розвитку Medical Sport Kids Анастасія Нехлюдова.

Після побаченого бажання відновлювати роботу Анастасія не мала. Та згодом особливі діти Ірпеня та Приірпіння почали повертатися додому. Тож керівниця знову взялася за пошуки та облаштування нового приміщення. Відчутну фінансову допомогу отримала від українського ветеранського фонду.

“З’явилась можливість від фонду ветеранського, на той момент я знайшла приміщення невелике і закупила обладнання для старта роботи. І, скоріше за все, з 1 вересня буде відкриття, і денне перебування, і корегувальний центр – усе відновимо. Але допомога від ветеранського фонду на початку відкриття – це була хороша допомога. І для початку змогли відкрити кабінети”, – каже керівниця центру корекції психічного та фізичного розвитку Medical Sport Kids Анастасія Нехлюдова.

Український ветеранський фонд – це бюджетна організація від Міністерства ветеранів. Розпочав діяльність у лютому, та вже нині допомагає підтримати родини українських захисників. Нині програма мікрофінансування допомагає тим бізнесам ветеранів, які є внутрішньо переміщеними.

“Подаються родини ветеранів, декілька заявок самі ветерани, або учасник бойових дій або родина і є умова, що має бути внутрішньо переміщена особа. Ведемо перемовини про те що мали таку підтримку отримувати не тільки внутрішньо переміщені. бо багато хто повернувся додому, а бізнес постраждав. Найбільш вразливі категорії ветеран або на вiйнi, а його родина виживати має, або ветерани не на війні, що скоріше за все здоров’я потребує уваги, плюс внутрішньо переміщені люди і треба заробляти чимось зайняти”, – пояснює виконавча директорка українського ветеранського фонду Наталія Калмикова.

Програма мікрофінансування передбачає суму до 20 тисяч гривень. Отримати її, кажуть у фонді й самі підприємці, досить просто. Головне – правильно подати необхідні довідки й документи.

“Подалося близько 100 заявок і декілька десятків вже отримали фінансування. Від моменту коли людина подала коректні документи, саме коректні – це не конкурсна історія – достатньо  коректно УБД, коректно витяг про ФОП, коректно довідку про статус внутрішньо переміщеної особи і коректні чеки, що після 24 лютого щось купували для ведення бізнесу. Від моменту подачі коректних документів до 10 днів отримують відшкодування на банківські рахунки”, – пояснює виконавча директорка українського ветеранського фонду Наталія Калмикова.

Підприємиця Тетяна Розумій спеціалізується на жіночому взутті. Разом із чоловіком поставили мету – взути українок у якісні вироби. Та від часу повномасштабного вторгнення чоловік знову пішов на фронт, вона ж лишилася тримати бізнес. Відчутною для нього – стала фінансова підтримка від ветеранського фонду.

“Поставилася досить скептично і повірити що в такий складний час і просто так може допомогти держава – не повірила. Здивувало що досить простий набір документів і все онлайн і за кілька днів зателефонували і за 5-7 банківських днів надійшли гроші. І промінчик надії що недаремно лишилися, продовжимо працювати продовжуємо. хтось на військовому фронті хтось на економічному, без цього ж ніяк”, – каже кураторка взуттєвого проєкту Charme Тетяна Розумій.

У фонді в майбутньому планують до програми фінансування додати й сім’ї ветеранів, які не є внутрішньо переміщеними українцями. Аби дати змогу більшій кількості сімей захисників отримати державну підтримку.

Крім фінансування одноразово до 20 тисяч гривень, український ветеранський фонд вже на конкурсній основі виділятиме значно більші суми. Робитиме це поетапно.

“У малих ми покриваємо понесені витрати, в конкурсній програмі передбачене етапне фінансування. Там інші механізми вмикатися будуть, чи людина витратила гроші на те що заявила, те що презентувала і межах проекту і наскільки досягли результатів. Якщо десь щось не виходить ми залучаємо фахівців і допомагаємо, щоби проект реалізувався”, – пояснює виконавча директорка українського ветеранського фонду Наталія Калмикова.

Олена Рибінська, Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: “Територія української турботи”: волонтери відправлять сотні теплих вогників на передову

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *