Яких суддів ми зараз наберемо, таким буде наше правосуддя найближчі 25 років – Маселко (Відео)

До 22 серпня ще приймаються документи від кандидатів, які хочуть бути членами ВККС

Незабаром в Україні може розпочатися процес підбору нових суддів. Цим процесом займається Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка не працювала з 2019 року, але зараз йде процес її формування. Про це в етері “5 каналу” розповів правозахисник, член Вищої ради правосуддя Роман Маселко.

“До 22 серпня ще приймаються документи від кандидатів, які хочуть бути членами ВККС, там 16 вакансій. Я думаю, що через три місяці ВККС буде сформована і з того моменту можуть початися набори нових суддів і лише з того моменту ми зможемо задовольняти оцей кадровий голод у судах”, – пояснив член Вищої ради правосуддя. 

Він наголосив, що від того, якими будуть ці нові судді, таким буде наше правосуддя в найближчі 25-30 років.

“Яких суддів ми зараз наберемо, з такими будемо жити десятиліттями”, – сказав експерт.

Нагадаємо, 15 серпня народні депутати обрали двох членів Вищої ради правосуддя – ними стали Роман Маселко та Микола Мороз. “За” проголосували 258 парламентарів.

У Центрі протидії корупції Маселка назвали найкращим кандидатом на цю посаду. Голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков порадувався, що Рада “взяла і призначила двох незалежних, “незашкварених” кандидатів, які просто прийшли і виграли конкурс”. Олександр Лємєнов зі StateWatch зазначив, що призначення настільки логічне, “як зранку сходить, а ввечері заходить сонце”. А координаторка медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова заявила про “історичний день для судової реформи, який вселяє надію на майбутнє”.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя – колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Вона вносить подання про призначення суддів, може звільняти слуг Феміди з посад, а також надає згоду на їх затримання чи утримання під вартою. Попередній склад Вищої ради правосуддя достроково припинив свої повноваження – 22 лютого 2022 року одразу 10 членів ВРП пішли з посад.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *