Все, що відомо про вибухи у Джанкої та неподалік Сімферополя – сюжет (оновлено) (Відео)

Ранок в окупованому Криму почався з вибухів

Знову день “бавовни” в окупованому Криму. Цього разу у ворога вибухають склади боєприпасів та військової техніки неподалік Джанкоя. Відео величезних вибухів ширяться інтернетом.

Ранок в окупованому Криму почався з вибухів. Чорний стовп диму побачили мешканці двох сіл – Азовське та Майське. Це неподалік Джанкоя. Очевидці коментують, вибухи такої сили, що гойдають автобус за 6 кілометрів від місця події. Російська військова база розташована в селі Майське неподалік селища Азовське. російське міноборони підтвердило вибухи. Щоправда, кажуть про таємниче займання на території військової частини. І про те, що нібито постраждали двоє людей. На місце розгулу “бавовни” поїхав ставленик кремля сергій аксьонов. Заявив про оточення 5-кілометрової зони навколо та евакуацію людей.

“Можете уявити собі, якої потужності склад боєприпасів було закладено російськими окупантами у фермах колишнього тваринницького комплексу села Майське, що розташовані поблизу селища Азовське Джанкойського району, якщо внаслідок вибухів, що продовжуються, вже евакуйовано понад дві тисячі жителів”, – повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Через розліт боєприпасів пошкоджена частина залізничних шляхів. Рух поїздів тимчасово призупинили. До речі, саме цими коліями, зокрема, ворог перекидав боєприпаси, техніку і живу силу на материкову Україну.

“Це остання залізнична станція на межі окупованого Криму і далі на Херсонську область. Вони до Джанкою перекидали свої боєприпаси залізничним транспортом, їх складали у відкритому місці, а потім уже автотехнікою перевозили до лінії фронту”, – повідомив військовий експерт, публіцист Михайло Жирохов.

Саме на базі біля Джанкоя окупанти скупчували засоби ППО та різноманітну зброю.

“ППО саме в цьому районі Джанкоя дуже насичена. Але насичена саме тими комплексами С-300. Ці комплекси росіяни сьогодні використовують для обстрілу Миколаєва, нашого сусіднього, і Запоріжжя”, – зауважив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Із навколишніх населених пунктів, де пролунали вибухи, людей евакуйовують.

“На офіційних уже російських сайтах є інформація про те, що із села почали евакуацію населення. Відводять їх від території можливого розльоту боєприпасів, які проживають саме на цій території. Ми повинні розуміти, що Джанкой – це ворота до Херсонської області, це, по суті, майже кордон із Херсонською областю. Те, що росіяни так погано дотримуються правил техніки безпеки, це, звичайно, величезний плюс для всіх нас, що такі серйозні склади з боєприпасами зараз детонують”, – наголосив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зауважив: “Безумовно, противник не вміє користуватися жодними заходами пожежної безпеки, але нас, безумовно, це тішить. Не лише військових, а й всю Україну. Сподіваємося позбавиться таким чином ще й техніки та особового льотного складу”.

Пропагандисти вже заходилися писати коментарі очевидців. Ті встигли побачити вибухи та ще одне, не менш захопливе видовище. Від вибуху снаряди розкидало настільки, що вони валяються просто на дорозі в Джанкойському районі. За версією Центру стратегічних комунікацій ЗСУ, той самий майданчик для зберігання боєприпасів між Майським і Азовським виглядав “на найвищому рівні”: під відкритим небом лежать ряди ящиків із боєприпасами та стоїть техніка, які можна було розгледіти просто із вікна потяга. Окрім цього майданчика, спалахнула ще й трансформаторна станція поблизу Джанкоя. На Банковій припустили, що росіяни могли використовувати її для постачання електрики з окупованої Запорізької атомної електростанції до окупованого Криму.

“Ранок біля Джанкоя почався з вибухів. Ще раз нагадаю, що Крим нормальної країни – це про Чорне море, гори, відпочинок і туризм. А окупований російськими бойовиками Крим – це про вибухи складів і зростання смертельної небезпеки для загарбників і злодіїв. Демілітаризація в дії”, – запевнив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За даними Центру стратегічних комунікацій ЗСУ, які підтверджує речник Одеської обласної військової адміністрації, в Джанкойському районі росіяни розгорнули щонайменше вісім систем С-400, три – С-300 та п’ять комплексів “Панцир-С1”. Крім того, там зосередили 440 транспортно-пускових контейнерів. Поблизу залізничної станції “Азовська” розвантажували 17 бойових броньованих машин, десять установок “Гвоздика”, сім САУ “Мста-С” та дві “Піон”, а ще три одиниці систем залпового вогню “Град”.

Після полудня вівторка російські засоби поширення пропаганди та низка українських Telegram-каналів написали ще й про вибухи і стовпи чорного диму на авіабазі в Гвардійському. Це неподалік від Сімферополя. Там, за даними керівника Bellingcat Христо Грозєва, базувалися 24 російські літаки 12 СУ-24М та стільки ж Су-25СМ. Попереднього тижня під час “бавовни” та вибухів на військовому аеродромі ворога в Новофедорівці згоріло, за різними даними, щонайменше 9 літаків, жива сила та техніка окупантів. А тепер Крим перестає бути безпечним для приїжджих “русскіх”. На виїзд з окупованого півострова величезні черги. Кримський міст перевантажений автівками.

“Справді, там цей трафік збільшився. Кажуть, що міст навіть заздрить Джанкою, бо бачте, знову обрали Джанкой, а ще не міст. На все свій час”, – підсумував Сергій Братчук.

Повен людьми з клунками залізничний вокзал Сімферополя. “Нам хоч каміння з неба” – від “кримнашівців” 2014 року перетворилися на годинні черги у 2022. А для українців, які живуть на окупованому українському півострові і чекають на ЗСУ, гарні новини повідомили у Представництві президента України в Криму. Але застерегли бути обачними.

“Ми обов’язково звільнимо Крим, застосовуючи всі можливі і не заборонені механізми для боротьби не лише за територію, а і за вас. Впевнена, ви чекаєте на це всі роки окупації. Поки ж будьте обережні, ховайтесь у обладнаних місцях або своїх підвалах. Підготуйте потрібні засоби”, – підсумувала представниця президента України у Криму Таміла Ташева.

За таємничими вибухами під Джанкоєм стоїть елітний український підрозділ, пишуть New York Times. Від чого саме численні вибухи у Криму – достеменно невідомо, але те, що росіяни втратили чимало техніки та боєприпасів на півострові – беззаперечний факт.

Ганна Рибалка та Лідія Середюк, “5 канал”

Читайте також: “Бавовну” на складах рашистів у Криму організував елітний військовий український підрозділ – NYT

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *