McDonald’s повертається: чому це важливо для України – реакція українців (Відео)

Міністерство економіки постійно закликає підприємців повертатися до роботи

Площа, яка ще 6 місяців тому приваблювала людей ароматом бургерів та картоплі фрі, нині порожня. То чи очікують українці повернення “МакДональдз”, а може, навчилися жити без фаст-фуду?

“Діти очікують, а ми вже не очікуємо. Ми очікуємо тільки перемогу”, – каже житель Києва Олександр.

“Я не скажу, що я прям любитель McDonald’s, але, ну знаєте, не вистачає”, – розповідає Сергій.

Після новини, що McDonald’s найближчим часом повернеться, українці часу не гають, а роблять фотожаби про долоньки російських окупантів для збору на ЗСУ, вільну касу та вільну Україну, знайшлося місце закладу вже у культовому колажі у замку Ластівчине гніздо у Криму. Одна з жартівливих версій, чому відкриється мережа – аби роздавати повістки у черзі.

Поки українці очікують, із таким рішенням компанію привітав міністр закордонних справ. Дмитро Кулеба зауважив, що перемови тривали на політичному рівні.

“Повернення великої американської компанії – це насамперед сигнал для міжнародного бізнесу про можливість працювати в Україні, навіть попри умови війни. Це робочі місця та податки до українського бюджету, виживання нашої економіки в часи російської агресії”, – зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Здебільшого міжнародні компанії після 24 лютого не звільняли персонал та навіть продовжували виплачувати зарплату. А ось чи стане відновлення роботи McDonald’s сигналом для інших міжнародних компаній – думки розділились.

“Я не думаю, що повернення McDonald’s зараз щось змінить в економічній стороні. Її присутність – це швидше ознака повернення до якогось стабільного часу, це для людей, напевно, якийсь психологічний момент, який поєднує їх із довоєнним минулим”, – пояснює економіст Олег Пендзин.

“Більш оптимістично дивлюсь на це. Я допускаю, що можливо це не станеться прямо завтра, тобто на це звернуть увагу інші бренди, можливо вони вже щось обговорюють і близькі до того, щоб відновити. Єдине, що я думаю, що McDonald’s, ні інші мережі, які мали великий перелік своїх закладів, вони не відновлять все одночасно”, – переконує керівник департаменту нерухомості Colliers Ukraine Ігор Заболоцький.

Заклад, стверджують експерти, може допомогти іншим запозичити досвід саме того, як убезпечити працівників та відвідувачів. Та для повернення відомих міжнародних мереж потрібно не лише це.

“На сьогоднішній момент різко впали загальний обсяг покупок у магазинів товарів довгострокового використання і одягу”, – каже економіст Олег Пендзин.

Тож поки компанії не побачать, що є попит на їхні товари, повертатися не будуть. Той самий McDonald’s українці закликали відкрити ще з перших місяців вторгнення. Ще одним фактором, який впливає – є конкуренція.

“Хто першим відкриється і почне повертати до себе свого покупця, той насправді сильнішим вийде з післявоєнної відбудови, коли поступово ми будемо бачити збільшення попиту, тобто не секрет, що сьогодні у фаст-фешені і в ресторанному бізнесі деякі компанії виживають не тільки за рахунок того, що у них досить якісна мережа, і якісна пропозиція, а я за рахунок того, що їхні конкуренти не працюють”, – пояснює фахівець.

Київська школа економіки підрахувала, що за час повномасштабного вторгнення сума збитків через зупинку підприємств сягнула майже 130 мільярдів доларів, а це втрачені гроші до державного бюджету. Тому Міністерство економіки постійно закликає підприємців повертатися до роботи.

Софія Норенко, Орест Пона, “5 канал”

Нагадаємо, у березні McDonalds та KFC оголосили про припинення діяльності в росії. А у травні McDonald’s вирішив остаточно залишити рф. В Україні ресторани мережі припинили працювати з першого дня повномасштабного російського вторгнення. Після цього регулярно з’являлися чутки про відновлення роботи легендарного бренду швидкого харчування в країні. До цього процесу навіть залучилося МЗС.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *