Культурні інституції виступили проти “реорганізації” Довженко-Центру

У культурних інституціях вважають, що скорочення повноважень призведе до фактичного згортання однієї з найуспішніших інституцій української культури

Культурні інституції виступили проти “реорганізації” Довженко-Центру, де зберігається національний кіноархів. Рішення назвали “прямою репутаційною втратою” для всієї України у той час, коли до неї прикута увага світу.

Український інститут, музейний комплекс “Мистецький Арсенал” та PEN Ukraine закликали Кабінет Міністрів скасувати відповідний наказ Державного агентства з питань кіно.  

“Закликаємо Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо “реорганізації” Довженко-Центру, який представляє Україну у Міжнародній федерації кіноархівів та є цілісною організацією, що довела свою ефективність як в Україні, так і за її межами”, – мовиться в заяві.

У культурних інституціях вважають, що скорочення повноважень Довженко-Центру призведе до фактичного згортання однієї з найуспішніших інституцій української культури та культурної дипломатії.

“Це рішення зруйнує цілісну інституційну модель Довженко-Центру, яка полягає у збереженні, дослідженні, переосмисленні та промоції українського архівного і сучасного кіно в Україні і за кордоном”, – наголошується у зверненні.

Також українські культурні діячі проводять аналогію з музеями, заявляючи, що у такому разі кожен із них мали б розділити на кілька установ, встановши бар’єри між ними, що унеможливило б виконання місії сучасної культурної інституції.

Головною проблемою “реорганізації” назвали також те, що це може послабити спроможність України розповідати свою історію на міжнародній арені, коли до неї прикута “безпрецедентна увага світу”.

Нагадаємо, 2020 року Міністерство культури й інформаційної політики оголосило про відновлення фінансування Національного центру Олександра Довженка. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *